Italijanski umjetnik u Banjaluci: Sartori Braida izlaže svoje radove u Banskom dvoru

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora večeras sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba radova italijanskog umjetnika Sartori Braida pod nazivom „Upgraded! 8 Chunks of Memory Recodified Today“.

Riječ je o prvom predstavljanju ovog mladog i izuzetno uspješnog venecijanskog umjetnika u Banjaluci.

Kako su saopštili iz Banskog dvora, u radovima ovog umjetnika dominira osjećaj napuštenosti i praznine uz odsustvo figuralnosti.

“Predmeti koje on prikazuje su relikti digitalne prošlosti i naš odnos prema njoj. Slojevitost njegove umjetnosti može se čitati na različite načine. Novi ciklus od osam slika, jedne instalacije i dvije skulpture predstavlja umjetnikov odnos prema digitalnim greškama, odnosno anomalijama vještačke vrste koje daju jedinstven estetski osjećaj kod posmatrača. Kustos izložbe je Mladen Banjac”, navedeno je u saopštenju.

Sartori Braido je italijanski umjetnik koji je uglavnom stvarao u Veneciji, gdje je završio osnovne i master studije iz izvođačkih i vizuelnih umjetnosti na Akademiji lijepih umjetnosti. Nedavno se preselio u Bosnu i Hercegovinu gdje proširuje svoja umjetnička istraživanja.

Od samih početaka dobija dobre kritike: 2012. je finalista Bevilacqua La Masa nagrade u Veneciji, 2013. dobija Combat nagradu Đovani Fatori muzeja u Livornu, 2016. nalazi se u užem izboru za Cairo Editore  nagradu, a nedavno je definisan kao jedan od umjetnika u usponu od strane Exibart-a 2019. godine. Među brojnim izložbama izdvajaju se Bijenale u Veneciji 2009. (collateral event) Bevilaqcua La Masa fondacija (Venecija, 2014) i Pallazio Reale u Milanu 2016. godine.

Ostavite komentar: