“Hvala na čitanju”: Promocija knjige “Moji sagovornici” Ranka Preradovića

Promocija knjige “Moji sagovornici” autora Ranka Preradovića biće održana 14. oktobra (srijeda) u 19 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Sa Rankom će razgovarati novinar Milan Rakulj koji je napisao predgovor za ovu knjigu.

Ranko Preradović Deda, iza kojeg je preko 20 knjiga poezije i preko pola vijeka trajanja na ovdašnjoj i inostranoj književnoj sceni, prevođen, nagrađivan, zastupljen u antologijama, pisao je za vodeće jugoslovenske listove i iz tog razloga je odlučio da objavi isječke iz razgovora sa značajnim sagovornicima iz svoje bogate novinarske karijere.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

“Obradovan činjenicom da sam i ja imao čast svrstati se u podužem redu autora u serijalu “Krajina”, dosjetio sam se da sam tokom skoro pola vijeka radeći u novinarstvu, imao razgovore sa više od 500 umjetnika, prvenstveno književnika, a među njima najviše pjesnika, dok su tu bili i ostali, recimo, slikari, muzičari, glumci, režiseri, kompozitori i drugi. Uzevši “fragmente” intervjua sa piscima, mahom pjesnicima okuražio sam se napraviti pravu malu misaonu šarenicu svega i svačega, a o čemu smo moji sagovornici i ja razgovarali.

Naravno da je najteže bilo iz tog obilja izabrati ono najbolje, pa se izvinjavam na mogućim previdima ponečeg, što je izostalo kao najbolje iz razgovora sa zastupljenim autorima, jer nastojao sam tu “šarenicu” učiniti raznolikom i donekle neobičnom, što sam, čini mi se, postigao. Uostalom, nije na meni da to ocjenjujem i zaključujem; na vama je, dragi čitaoci, da o tome rasuđujete. Što mogu više nego vam kazati: hvala na čitanju i razumijevanju”, poručio je autor knjige.

Biografija:

Ranko Preradović, rođen u Vršanima kod Prnjavora 1944. godine. Školovao se u Prnjavoru, Banjaluci i Sarajevu, a prvu zbirku pjesama „Svitanja“ objavio 1963. godine u biblioteci „Paralele“ u Doboju. U međuvremenu je objavio dvadesetak zbirki poezije, a 2003. objavljena su mu izabrana djela u četiri knjige. Prevođen na petnaestak jezika, među kojima engleski, francuski, njemački, italijanski, češki, poljski, makedonski, turski, mađarski, slovenački,  esperanto i dr. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a poezija mu je zastupljena u više antologija, izbora i panorama. Svakako da je najznačajnija „Antologija srpske poezije“ Nenada Grujičića (2012/2013).

Do sada objavio knjige:

„Svitanja“ (1963),

„Slovo ljubve za Gloriju“ (1969)

„Sijamski blizanci“ (1969)

„Dnevnik ništenja“ (1970)

„Ludnica“ (1974)

„Grob oca moga“ (1969)

„La cena del re“ (1982)

„Majka sama“ (1984)

„Stvarno stanje“ (1989)

„Smrti nedorasli“ (1990)

„Ludnički vrt“ (1999,2000)

„Poemoj“ (2000)

„Kraljeva večera“ (2002)

„Kost i cvet“ (izabrane pjesme – autorov izbor /2003)

„Nepristupačan sebi“ (izabrane pjesme u izboru i s predgovorom prof. dr Mladena Šukala) (2003)

„Sun imago„ („Zamisao sunca“, 2003)

„Plamen glava“ (2007)

„Pesme koje nisam preboleo“ (2010)

“Smrt v Terezine“ („Smrt u Terezinu“) (2013)

Doktor Duško Ž. Popović napisao je studiju-knjigu s naslovom „Filozofsko u (po)etici Ranka Preradović“. Objavio je i zbirku ljubavne poezije „Svevečna“ (u zajedničkoj knjizi sa suporugom Stevkom Kozić Preradović, koja je svoje izabrane pjesme naslovila sa „Papirni ključevi“) u Banjaluci (2013). Književnik, kritičar i teoretičar, Mirko Vuković sačinio je izabrane pjesme Ranka Preradovića u četiri knjige i svakoj od njih napisao odgovarajući predgovor: „San o životu“, „Opšta ludnica“, „Stvarno stanje“ i „Radni projekat groba“ (2015).

 

Ostavite komentar: