Gradsko pozorište “Jazavac”: Premijerno izvođenje predstave “Banjaluka”

Predstava “Banjaluka” u režiji Nikole Bundala premijerno će biti izvedena u srijedu, 6.10.2021. u 20 časova u Gradskom pozorištu “Jazavac”. Predstava je nastala po tekstovima Nikole Pejakovića, Vide Davidović, Željka Stjepanovića, Lane Bastašić, Radmile Smiljanić, Tanje Šljivar i Armine Galijaš.

Predstava je nastala uz pomoć Fondacije Fridrih Ebert, banke partnera Gradskog pozorišta “Jazavac” – ADIKO banke, Grada Banjaluka, Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske i Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prva premijera Gradskog pozorišta Jazavac u sezoni 2021/2022. Reprizna izvođenja predstave u oktobru su 19. i 30.10. od 20 časova.

U predstavi igraju: Nataša Ivančević, Dragana Marić, Belinda Stijak, Nataša Perić, Danilo Kerkez, Bojan Klopić i Aleksandar Runjić.

Riječ reditelja

Od postanka ljudske vrste, priče i pričanje su osnovni element koji nas razdvaja od drugih živih bića. Te priče imaju svoj život, život koji mu udišu ljudi koji je prenose, od usta do usta, s koljena na koljeno. Tako ćemo i ovdje, u “Jazavcu”, da ispričamo šest priča nastalih iz pera sedam autora.

Ovo nije predstava koja je isključivo banjalučka. Ova predstava tretira univerzalne i opšte probleme, probleme koji su prisutni svuda u svijetu, na svim kontinentima i u svim mentalitetima. Mi smo zato tu da progovorimo o tim problemima kroz naše, „banjalučke” likove, da vidimo kako ih naš grad tretira, da li je gluv i slijep ili želi da ih riješi.

Publiku, dakle, očekuje jedan omnibus, jedan rolerkoster, prikaz raznih problema ispričanih kroz različite stilove i žanrove. Pogled na Banjaluku kroz različite pozorišne i scenske jezike. Jedna “koncertna” atmosfera koja će, siguran sam, publiku uvući i koja će publici ponuditi šarolik repertoar priča zbog kojih će ponovo i ponovo dolaziti da gleda predstavu. Cilj nam je da na svakom izvođenju, gdje god bi se predstava odigrala, svako u publici bar na sat i po vremena, bude Banjalučanin i da postane Banjaluka.

Ostavite komentar: