Film “Specijalno vaspitanje” u Art bioskopu Banskog dvora

U Art bioskopu Banskog dvora 24. februara u 19.00 časova biće održana projekcija filma “Specijalno vaspitanje” iz 1977. godine. Režirao ga je Goran Marković, kome je ovo bio prvi igrani film, a scenario su napisali Miroslav Simić i Goran Marković.

Projekcija je organizovana u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Banjaluci i Centar filmom iz Beograda.

Besplatne pozivnice za projekciju su podijeljene, a zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj programski sadržaj ograničen je na 20 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfecija ruku na ulazu.

O filmu

Film je snimljen krajem 1976. godine, a premijerno je prikazan 1977. na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, gdje je dobio niz nezvaničnih nagrada, dok je Ljubiša Samardžić, za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu. Iste godine je dobio Zlatni dukat Manhajmskog festivala, smotre koja je u to vrijeme smatrana najboljim međunarodnim festivalom debitantskog filma.

“Specijalno vaspitanje” je jedno vrijeme bio najpopularniji i najprodavaniji Markovićev film i prikazan je u preko 50 zemalja. Smatra se da mu je ovo debitantsko djelo otvorilo mogućnost za kasnije veoma uspješno bavljenje igranim filmom. U ovom filmu debitovalo je i nekoliko kasnije veoma značajnih glumaca, kao što su Branislav Lečić i Olivera Ježina. Branislav Lečić je ulogom Fikreta Hadžiabdića, sebi odredio put glumca koji će se najbolje snalaziti prilikom tumačenja likova koji se nalaze sa druge strane zakona.

Pera “Trta” (Slavko Štimac), maloljetni delinkvent iz provincije, dolazi u Beograd, na prevaspitavanje. Istovremeno u popravni dom za maloljetnike dolazi i novi vaspitač Žarko (Bekim Fehmiju), koji pokušava da uvede nove metode u radu sa štićenicima. Njihove sudbine se spajaju oko Ljupčeta (Aleksandar Berček), štićenika Doma, koji od svog dolaska ćuti i odbija kontak s okolinom.

Ostavite komentar: