Čuvari etno stihova: Teofilovići u Banskom dvoru

17.02.2021. | 09:58

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u četvrtak, 18. februara u 20 časova održaće se koncert poznatog dvojca i čuvara etno stihova Braća Teofilović / Brothers Teofilovic i uglednog akordeoniste Bobana Bjelića.

Ulaznice za koncert su rasprodane, a broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Braća (Ratko i Radiša) Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona.

Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

“Glasovi stoleća”, “umjetničke ikone”, “umjetnički vrhunac čitavog festivala” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata.

Boban Bjelić rođen je u Čačku gdje je stekao osnovno muzičko obrazovanje. Završio je Srednju muzičku školu “Stanković” u klasi profesorke Vojke Vuković Terzić. Diplomirao je i magistrirao studije harmonike na Ruskoj Akademiji muzike “ Gnjesinih ” u Moskvi, u klasi prof. Fridriha Lipsa (1992). Na istoj akademiji diplomirao je opersko-simfonijsko dirigovanje u klasi prof. Pavela Landoa (1995).

Dobitnik je stipendije za mlade umetnike Fondacije “Ivo Pogorelić”. Pobednik je Saveznog takmičenja učenika i studenata muzike Jugoslavije (prva-specijalna nagrada) i Laureat internacionalnog takmičenja za harmoniku “Grand Prix de l’Accordion” u Francuskoj. Kao solista i kamerni muzičar koncertirao je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Litvaniji, Italiji, NJemačkoj, Holandiji, Engleskoj i Latinskoj Americi. U ansamblu sa poznatim francuskim pijanistom Francois Rene Duchable nastupa širom Evrope.