BKM poziva bicikliste na još jednu zajedničku vožnju kroz grad

Grupa građana okupljenih u “Banjalučku kritičnu masu” poziva bicikliste u petak na zajedničku vožnju kroz grad, sa akcentom posebno na kružne raskrsnice.

Događaj se i organizuje pod motom “Gospodari kružnih raskrsnica”, kojih u Banjaluci trenutno ima 11, a cilj je vozačima automobila i drugih motornih vozila dati do znanja da i biciklisti imaju pravo na prostor na ulici.

– Ruta koju smo izabrali za ovu vožnju će se razlikovati od dosadašnjih po tome što ćemo nekoliko puta preći iste dužine, dok će nam okretne tačke biti kružne raskrsnice – jedna u Gundulićevoj i Aleji Svetog Save, a druga u Majke Jugovića i Slobodana Kusturića. Da bismo došli od jednog do drugog kružnog toka, vozićemo isključivo ulicom, a gdje nam infrastruktura to dozvoljava, biciklističkim stazama, odnosno trakama. Kretaćemo se isključivo jedni iza drugih – pojasnili su iz BKM.

Biciklisti će u toku vožnje obratiti pažnju i na još jedan problem sa kojim se svakodnevno suočavaju – nepropisno parkirana vozila.

Kako najavljuju, vozila će prijaviti komunalnoj policiji, saobraćajnoj policiji, blokadi vozila ili pauk službi.

Okupljanje biciklista je na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti od 18.30 časova, a polazak je u 19 časova. Kao i svaka do sada, poručuju, i ova vožnja će se održati bez obzira na vremenske prilike.

Ovo je već 29. biciklistička vožnja koja se organizuje na ulicama Banjaluke svakog zadnjeg petka u mjesecu. Članovi Banjalučke kritične mase trude se da informišu i edukuju javnost kako bi unapredili bezbednost u saobraćaju, te popularisali bicikl kao prevozno sredstvo.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: