Ristovski: „Možda nećemo dobiti Oskara, ali će ‘Kralja Petra’ vidjeti veliki dio svijeta“

„Mi vjerovatno nećemo dobiti Oskara za ovaj film, kao što ga nisu dobili mnogi srpski filmovi prije nas, ali smo izborili šansu da ‘Kralja Petra’ vidi veliki dio svijeta i svakako, oko 4.000 članova Američke filmske akademije, piše u autorskom tekstu dostavljenom „Tanjugu“ Lazar Ristovski, glavni glumac i izvršni producent filma ‘Kralj Petar Prvi’.

Lazar Ristovski navodi da će se „potruditi da nađe pare, i da ih uloži u prezentaciju filma, kako bi svijet vidio pravo lice Srbije, i kako im u svijesti ne bi ostala pogrešna slika iz Pariza, na proslavi stogodišnjice Prvog svjetskog rata, ili slika iz Poljske na kojoj nije bilo Srbije, čiju je zasluženu slavu uzeo neko drugi“.

„Kralj Petar Prvi je film u koji smo uložili ne samo snagu već i vjeru, jer da nismo vjerovali, pobijedili bi nas mrzitelji koji su bili aktivni u svojoj težnji da nas ometu na našem putu ka uspjehu. Ti, kvazi poznavaoci filma, kvazi intelektualci i kvazi poznavaoci ljudskosti i etike, a naročito kvazi nacionalsti, biće tužni jer je srpski kandidat za Oskara, Kralj Petar Prvi“, piše Ristovski.

Publiée par BL Portal sur Mercredi 11 septembre 2019

Ristovski u tekstu podsjeća da je komisija naše Akademije, u kojoj je bilo više 20 eminentnih i priznatih filmskih stvaralaca iz svih oblasti; od glumaca, reditelja, scenografa, montažera, kritičara, odlučila u korist njegovog filma.

„Hvala svima onima koji su pomogli da se ovaj film snimi. Cijeloj ekipi, statistima koji su učestvovali u filmu. Zahvaljujem se svima, do posljednjeg sakupljača ispaljenih topovskih čaura. Film je sa preko 200.000 gledalaca bio jedan od najgledanijih u Srbiji. Tek je počeo svoj internacionalni život, a već je osvojio Gran pri na festivalu u Indiji, kao i mnoštvo nagrada na domaćim festivalima“, piše Ristovski.

Prema njegovim riječima, istinski heroj ovog filma njegov sin Petar, koji je reditelj nominovanog ostvarenja.

„Napravili smo ga bez mržnje, kao što i kralj Petar nije mrzio nikoga. Napravili smo jedan antiratni film koji govori o velikom zlu, ali u isto vrijeme i o velikom junaštvu i stradanju srpskog seljaka, koji je znao da riječ Otadžbina znači isto što i Majka, što i Zemlja, što i Otac i Sin. Ne bojim se patetike, kao što se nismo bojali plemenite patetike ni u filmu. Svaka umjetnost mora da bude patetična i da zrači emocijom, jer inače nije umjetnost“, zaključuje Ristovski.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: