Mladi harmonikaš iz Banjaluke spaja klasičnu i narodnu muziku

Јedan od mnogobrojinih učenika i umjetnika kojim se Banjaluka ponosi je i sedamanestogodišnji Radovan Ivanović. Sa svakog takmičenja na kojem je učestvovao u rodni grad donio je najviše nagrade.

Fudbal, košarka, tekvondo. Možda bi ova priča danas bila o uspješnom sportisti da trogodišnjem Radovanu Ivanoviću harmonika, kupljena starijem bratu, nije prirasla srcu.

Pod budnim okom profesora Milana Vidovića harmonikom plijeni i, gdje god se pojavi, osvaja nagrade – šampionske i vicešampionske na svjetskim takmičenjima u Sloveniji i Njemačkoj, kao i prva mjesta u svojoj kategoriji i apsoluni pobjednik takmičenja na Ilidži.

S obzirom na to da je vicešampion u Njemačkoj, to mu daje i putnu kartu za Portugal u novembru na Svetski trofej harmonika.

– To je, možda, još jedno od najjačih svjetskih takmičenja. Moram da napomenem da nam je za troškove odlaska na takmičenje obećana podrška od strane predsjednika Vlade Srpske – kaže mladi harmonikaš.

Sebi za dušu svira i klasičnu i narodnu muziku. Prvi solistički koncert održao je sa trinaest godina. Uz dobru organizaciju sve se stigne, pa tako i tajne sviranja narodne muzike izučava kod poznatog harmonikaša Ljubiše Pavkovića.

Velikih uspjeha ne bi bilo bez velike podrške roditelja, starijeg brata, ali i školskih drugova, profesora i prijatelja. Najbolje ocjene Radovan je u knjižicu upisivao, ne samo u muzičkoj, nego i u osnovnoj školi.

– Pored uspjeha na harominici, trudim se da budem i odličan učenik u školi. U tome sam uspio. U Muzičkoj školi sam dobio Svetosavsku nagradu, a i u osnovnoj školi sam izašao kao dobitnik Svetosavske nagrade i čak kao đak generacije. A moram da kažem da je kruna svih tih nagrada ovogodišnja nagrada Grada Banjaluka. Mnogo znači jer kada vidim da Grad podržava ono što radim, onda mislim da je to, zaista, pravi put! – kaže Radovan.

Sva osvojena priznanja samo su pokazatelj talenta i rada ovog mladog harmonikaša čije vrijeme tek dolazi. Planira da nastavi školovanje na Muzičkoj akademiji.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: