Banski dvor: Koncert Kemal Gekić – klavir

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 20. aprila 2019. godine (subota) u 20.00 časova održaće se koncert KEMAL GEKIĆ – klavir.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora od srijede, 10. aprila 2019. godine u periodu od 10.00 do 18.00 časova po cijeni od 7 KM.

Originalnost, ubjedljivost, snaga interpretacije i perfektno rukovanje instrumentom samo su neki od kvaliteta koji se pripisuju jednom od najvećih i najuzbudljivijih pijanista današnjice – Kemalu GEKIĆU, čije sviranje hvale kako kritičari tako i publika cijelog svijeta.

Ono što ga čini toliko jedinstvenim jeste njegov umjetnički kredo koji obuhvata poznavanje svih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u komadima koje svira, kao i moć da ih oživi pred publikom današnjice. On pruža fascinantne , beskompromisne i uvijek nove interpretacije.

Kemal Gekić je diplomirao 1982. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i iste godine je bio primljen na klavirski odsjek u zvanje asistenta. Poslijediplomske studije završava 1985. godine, kada postaje senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi.

Od te godine intenzivno koncertira širom Evrope, SAD, Kanade, Japana, Južne Amerike, Afrike, Sovjetskog Saveza, Srednjeg i Dalekog istoka. Njegove koncerte prenosile su razne TV stanice: RAI (Italija), TV Portugal, TV stanice bivše Jugoslavije, HNK (Japan), Poltel (Poljska), Egipatska TV, NDR (Njemačka), RTV SSSR, Intervizija, PBS (SAD) i CBS (Kanada).

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar: