Zlato za “Banjalučanke”: Ženski kamerni hor najbolji u Italji

16.10.2023. | 11:38

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike na renomiranom 14. Internacionalnom horskom takmičenju “In kanto sul Garda” /In canto sul Garda/, održanom u italijanskom gradu Riva del Garda.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića hor “Banjalučanke” nastupio je kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je od 13. do 16. oktobra okupilo 16 horova iz 12 zemalja svijeta.

Hor se predstavio odabranim kompozicijama značajnih autora domaće horske literature, a sve ansamble ocjenjivao je internacionalni stručni žiri sačinjen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Norveške, NJemačke i Italije.

Matović je istakao značaj što su “Banjalučanke” na još jednom značajnom takmičenju zadržale kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na internacionalnoj horskoj sceni.

On je napomenuo da je osam novih članica hora prvi put debitovalo na jednom međunarodnom takmičenju, te da je time na najljepši mogući način potvrđeno da “Banjalučanke” ne treba da brinu za svoju budućnost.

“Posebno smo srećni što smo pored pobjede u kategoriji tradicionalne muzike osvojili i najveći broj bodova na čitavom takmičenju, a bila nam je izuzetna privilegija i čast primiti nagradu i pohvale od umjetnika kao što je maestro Gabor Holerung”, rekao je Matović.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima Ženski kamerni hor “Banjalučanke” direktno se kvaliFikovao u najviši rang takmičenja predstojeće Svjetske horske Olimpijade, najvećeg i najznačajnijeg svjetskog horskog takmičenja, koje će biti održano polovinom jula naredne godine na Novom Zelandu.

Učešće hora “Banjalučanke” na takmičenju u Italiji realizovano je zahvaljujući podršci Kabineta predsjednika Republike Srpske i grada Banjaluka.