Žiri donio jednoglasnu odluku: Kočićeva nagrada književniku Anđelku Anušiću

10.08.2022. | 14:14

Žiri „Kočićeve nagrade“ 57. Kočićevog zbora, donio je jednoglasnu odluku da se „Kočićeva nagrada“ za 2022. godinu dodijeli književniku Anđelku Anušiću.

“Anđelko Anušić (1953, Suva međa) raznovrstan je pisac, obimnog i žanrovski razuđenog opusa. Antologičar, književni kritičar i publicista. Objavio je sedamnaest pjesničkih zbirki, osam knjiga pripovjedaka, šest romana, dvije knjige eseja, jednu monodramu i brojne publicističke radove. Sve zajedno, uobličava portret izuzetnog stvaraoca prepoznatljive poetike i autentičnog izraza. Njegovo djelo je na različite načine i višesturkim povodima skretalo pažnju čitalaca i kritičara, što je pored kompetentnih kritičarskih tekstova mjerljivo i mnogim uglednim književnim priznanjima i nagradama među kojima je i jedna od najsvjetlijih, Andrićeva nagrada Zadužbine Ivo Andrić za 2020. godinu”, navodi se u obrazloženju žirija, u sastavu prof. dr Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević.

Kako dalje navode, svojim proznim opusom, koji posvećenički ispisuje u posljednje tri decenije, Anušić tematizuje sudbinu krajiških Srba, onih koji su potkraj dvadesetog vijeka protjerani sa svojih viševjekovnih bivaka, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Riječ je o piscu koji tom tematskom opsesivnošću spasava čast srpske literature, u kojoj je stradanje naših sunarodnika ostalo tragedija bez katarze. U djelima Adresar izgubljenih duša, Glasovi sa granice, S Homerom u oluji, Legenda o v(j)etrom vijanima Anđelko Anušić prikazuje sudbinu krajiških Srba od uspostavljanja Vojne Granice pa do našeg vremena. Pisac izvanredno poznaje i dubinski sagledava istorijsku patnju svoga naroda, ali i njegov neuporedivi vitalizam u prirodnim nastojanjima da se biološki održi. Upućen u bogatu literaturu posvećenu Vojnoj Krajini, Anušić poznaje i njenu kulturnu i književnu baštinu, a kao dijete tog prostora i višeslojno usmeno naslijeđe”, istaknuto je u obrazloženju.

Dodaje se da – Petra Kočića, kao i drugog krajiškog barda, Branka Ćopića, Anušić ne doživljava samo kao znamenite prethodnike, već kao duhovnu svojtu.

“Uspostavljajući najintimniji odnos sa ovim srpskim klasikom, Anušić je jednoj svojoj pripovjedačkoj zbirci dao naslov Pismo Petru Kočiću”, navedeno je u obrazloženju.

Kompletnu Odluku žirija pogledajte OVDJE.

Prema utvrđenom programu 57. Kočićevog zbora, dodjela „Kočićeve nagrade“ predviđena je na svečanoj akademiji 28. avgusta u Stričićima.