U Muzeju RS otvorene dvije foto-dokumentarne izložbe o Banjaluci

24.09.2021. | 22:08

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras u Muzeju Republike Srpske dvije foto-dokumentarne izložbe o Banjaluci, koje, kako je navela, na jedinstven način ukazuju na važne istorijske periode ovog grada.

Riječ je o izložbama “Banjaluka u prošlosti i danas” i “Banjaluka na starim razglednicama“.

Đakovićeva je navela da će ove izložbe, koje si u otvorene povodom 91 godine postojanja i rada Muzeja, posjetiocima predstaviti transformaciju Banjaluke kroz istoriju, od varoši do modernog grada.

“Uloga muzeja je da djeluje održavajući odnos između istorijskih perioda, istovremeno koračajući potpuno u savremenom dobu, težeći što bogatijoj građi i zbirkama, sadržaju i arheološkim istraživanjima, te da bude što više prisan nauci, struci, mladima u obrazovnom procesu i građanima”, rekla je Đakovićeva na otvaranju izložbe.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Republike Srpske Davor Strika poručio je da će Muzej, kao krovna institucija kulture Republike Srpske, nastaviti da realizuje značajna ostvarenja u muzejskoj djelatnosti.

“Muzej je promijenio naziv i lokaciju nekoliko puta u svojoj istoriji, od Muzej Vrbaske banovine, zatim Državni etnografski muzej Bosanske krajine, Narodni muzej u Banjaluci, te Muzej Bosanske Krajine u Banjaluci, a pod sadašnjim imenom Muzej Republike Srpske postoji od 1992. godine”, naveo je Strika.

On je rekao da Muzej nikada u svojoj istoriji nije bio smješten u objektu namjenski napravljenom za potrebe kompleksnog Muzeja, te izrazio uvjerenje da će taj cilj biti ostvaren u skoroj budućnosti.