U Banskom dvoru: U srijedu izložba crteža „Mit o ptici“ akademske grafičarke Nine Zavila

11.12.2023. | 08:59

U Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, u srijedu 13. decembra sa početkom u 19.00 časova, biće otvorena izložba crteža „Mit o ptici“ akademske grafičarke Nine Zavila, saopšteno je iz Gradske uprave.

-Crtež kao osnova svim likovnim tehnikama i najstarija likovna forma zasigurno je bio prvi način da se izrazi fascinacija formom ptice. Prešla je, leteći sa čovjekovim duhom, bogatu putanju sve do edukativne i naučne ilustracije u disciplinama poput medicine, biologije, botanike, geologije, kartografije, arheologije i istorije umjetnosti. Udžbenici su sadržavali ilustracije izrađene od strane vještih crtača, čime je crtež postavljen na visoko cjenjeno mjesto kao svojevrsno edukativno sredstvo – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako za Ninu Zavilu motivi ptica oduvijek svjedoče o bogatoj tradiciji koja im je dodijelila simbolička značenja stvaralaštva, mudrosti i povezanosti sa nebom.

-Ptica, sanjarski simbol slobode, označava čežnju koja uzdiže ljudsku dušu iznad svakodnevnosti. Njeno prisustvo nadahnjuje nas da tragamo za dubljim duhovnim spoznajama, otkrivanjem mudrosti svij eta kojeg su ptice dio – navela je ova umjetnica.

Iz Banskog dvora ističu kako svaki crtež ponaosob postavlja jedno jednostavno pitanje: šta nam vrijedi svijet u kojem smo iznevjerili let ptica.