Talentovani Novak! Desetogodišnjak iz Bijeljine “k'o od šale” svira Mocarta i Betovena

30.09.2020. | 12:09

Novak Trifković (10), učenik drugog razreda bijeljinske Osnovne muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu.

“Interesovanje za muziku pokazao je još prije polaska u školu. Mi smo pratili njegovo interesovanje i kada je došao momenat predložili mu da pohađa muzičku školu. Dilema je bila da li gitara ili klavir. Nismo puno uticali na dijete, ipak je njemu tada bilo osam godina. Pustili smo neka sam odluči”, kažu Novakovi roditelji Slađana i Zoran.

Oba roditelja imaju osnovno muzičko obrazovanje.

“Isticalo je vrijeme za upis u pripremni razred muzičke škole, trebalo se odrediti za koji instrument i naš Nole je sam odlučio – sviraće klavir”, ističu Novakovi roditelji.   Počela je školska 2018/19. godina i kreće upoznavanje sa muzičkom školom, klavirom i teorijom muzike.

“Kako je vrijeme prolazilo i prvo polugodište, primetili smo da je Nole sve zainteresovaniji da svira i teže kompozicije, koje nisu u programu za pripremni razred. Bile su to kompozicije Mocarta, Betovena, ali i neke iz pop muzike, prije svega švedske grupe ‘ABBA'”, kažu Slađana i Zoran. Trifkovići, kao i nastavnik klavira, ponosni su na Novakov talenat. Oni navode da je, završivši pripremni razred, Novak u školskoj 2019/20. godini krenuo u redovni prvi razred bijeljinske Osnovne muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac”, kod profesora Aleksandre Radosavljević.

“Nole je dijete koje u tom periodu već pokazuje svoj talenat za muziku mnogo više, a, uz stručnu pomoć, već počinje da svira i poznate kompozicije”, ističu oni. U februaru 2020. godine Novak Trifković učestvuje na svom prvom takmičenju.

“Bilo je to u Šapcu na 24. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista, a učesnici su bili podjeljeni u starosne kategorije. Žiri je imao međunarodni karakter. U svojoj klasi, od maksimalnih 100 bodova, Nole dobija 98 i osvaja prvo mjesto na svom prvom takmičenju”, navode Trifkovići. Oni naglašavaju da su u planu bila još dva takmičenja do kraja školske godine 2019/20, ali su zbog pandemije otkazana.

Bez obzira na to, Novak nastavlja da vrijedno radi i tokom raspusta.

“Početkom nove školske godine kreće u osvajanje novih znanja i vještina koje nosi muzička kultura. U najavi su takmičenja za koja se treba pripremiti i odabrati kompozicije”, kažu Zoran i Slađana Trifković.