Spuštena zavjesa: Završena 45. sezona u Banjalučkom studentskom pozorištu

16.12.2021. | 08:34

U Podrum sceni u Gospodskoj ulici, sinoć 15. decembra 2021. godine izvođenjem komada “Nakon predstave” zatvorena je 45. sezona pod nazivom “100LICA” u Banjalučkom studentskom pozorištu.

Sezonu je prigodnim govorom svečano zatvorila Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za prosvjetu u Vladi Republike Srpske, koja je izrazila zahvalnost radu Banjalučkog studentskog pozorišta i njegovom doprinosu prezentaciji pozorišnog stvaralaštva Republike Srpske u svijetu.

Nagrade je uručila Duška Tegeltija, pomoćnik ministra za turizam u Vladi Republike Srpske.

U protekloj sezoni, koja je trajala pet mjeseci (od 15. jula do 15. decembra) „Banjalučko Studentsko Pozorište“ realizovalo je jednu premijeru („Nakon predstave“), jednodnevnu manifestaciju „Evropska noć pozorišta“ i „Rođendan Studentskog pozorišta“, te međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg“ kao i Audiciju za prijem novih članova. Takođe ugostilo je pozorišta iz Novog Grada i Aleksinca. Na ovaj način „Banjalučko studentsko pozorište“ je realizovao ukupno 56 događaja koje je prema preciznim evidencijama posjetilo ukupno 3377 gledaoca, odnosno u prosjeku 60 gledaoca po događaju.

Najizvođenija  i najgledanija predstava u protekloj sezoni je “NAKON PREDSTAVE” koja je igrana 9 puta,  a koju je pogledalo 435 gledaoca. Zbog širenja virusa korona ove godine nisu  igrane predstave: „Lajf“, „Safikada vako je bilo“ i „Žilište“. Ostvareno je učešeće na „Danima Srpske u Srbiji“, te na festivalu „Zlatni vitez“ na kojem je osvojena jedna specijalna nagrada za komad „Nakon predstave“. Nagradu je dobila Elena Kostić za ulogu Gospođe u komadu „Nakon predstave“.

“Naredna 46. sezone počeće već u februaru 2022. godine i biće u duhu proslave 45 godine od osnivanja Studentskog pozorišta Univerziteta u Banjoj Luci. Programi proslave obuhvatiće svečanu akademiju, rođendan BSP-a, gostovanja prijatelja Studentskog pozorišta, kao i po prvi put organizaciju susrete veterena Studentskog pozorišta. Od programa nadamo se produkciji barem jedne premijere, realizaciji manifestacije ‘Evropska noć teatra’, a svakako najvažniji događaj u narednoj godini biće finalno uređenje gledališta Studentskog pozorišta, kao i priprema za naredni zimski festival ‘Kestenburg“'koji nas očekuje već početkom 2023. godine”, rekao je predsjednik Skupštine BSP-a Aleksandar Pejaković.