Spasojević: U Srpskoj digitalizovana 34 udžbenika, nastaviti sa brendiranjem

02.12.2023. | 09:49

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Predrag Spasojević izjavio je Srni da su do sada u Republici Srpskoj digitalizovana 34 udžbenika, od kojih devet u predmetnoj nastavi, te najavio da će ova ustanova i u narednoj godini nastaviti sa brendiranjem i širenjem maloprodajnih objekata i asortimana u knjižarama.

“Do sada je urađena digitalizacija sadržaja za 25 udžbenika u razrednoj nastavi i devet udžbenika u predmetnoj nastavi – udžbenici `Geografija`, `Istorija` i `Srpski jezik i jezička kultura` broj šest”, napomenuo je Spasojević.

Prema njegovim riječima, trenutno se vrši kontrola i usklađivanje pojedinih rješenja i zadataka sa izmjenama koje su nastale u štampanim udžbenicima.

Spasojević je rekao da je u 2023. godini urađena anketa o korištenju digitalnih sadržaja u nastavnom procesu i njihovom kvalitetu, te da su u skladu sa rezultatima ankete utvrđeni konkretni koraci kako bi ti sadržaji bili korišteni u nastavi.

On je naveo da je u ovoj godini plan da dosadašnje sadržaje usklade sa izmjenama i da unaprijede postojeće udžbenike.

NASTAVAK POZITIVNOG POSLOVANJA

“Zavod za udžbenike i nastavna sredstva nastaviće i u narednoj godini trend pozitivnog poslovanja brigom o udžbenicima, brendiranjem i širenjem maloprodajnih objekata i asortimana u knjižarama”, izjavio je Spasojević.

Spasojević je napomenuo da je prilikom preuzimanja dužnosti prije tri mjeseca zatekao uređen sistem i dobar kolektiv koji je finansijski stabilan.

BRIGA O ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA

On je podsjetio da su osnovna djelatnost Zavoda udžbenici koje rade po nastavnom planu i programu Republičkog pedagoškog zavoda, uz odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

“Za narednu godinu imamo u pripremi i nove udžbenike, za koje će u narednom periodu biti raspisani konkursi”, istakao je Spasojević i ukazao da plan školskog udžbenika sadrži potrebe za novim, odnosno adaptacijom postojećih, a za narednu školsku godinu donosi ga resorni ministar do početka oktobra tekuće godine.

Spasojević je naglasio da za školsku 2024/25. godinu još nisu dobili Plan udžbenika, ali da će, čim ga dobiju, raspisati konkurs.

On je podsjetio da školski udžbenik i druga nastavna sredstva izdaje Zavod, dok udžbenik i sredstva koja služe za potrebe nastave iz vjeronauke u osnovnoj školi i srednjoj vjerskoj školi, kao i za vjersku pouku može izdavati i nadležni organ crkve, odnosno vjerske zajednice.

Spasojević je naglasio da je za svaki rukopis udžbenika Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dužan da obezbijedi najmanje dva stručna recenzenta od kojih je jedan odgovarajući nastavnik visokoškolske ustanove, a drugi istaknuti nastavnik odgovarajućeg predmeta osnovne, odnosno srednje škole.

“Zavod s ciljem što kvalitetnijeg uvida u rukopis uvijek angažuje tri recenzenta. Prihvaćeni rukopis školskog udžbenika, odnosno rukopis koji ima najmanje dvije pozitivne recenzije podnosimo ministru prosvjete i kulture na odobrenje za upotrebu”, rekao je Spasojević i dodao da se, kada Zavod dobije odobrenje za određeni udžbenik, pristupa lekturi, korekturi i likovno-grafičkoj pripremi.

Spasojević je podsjetio da Zavod za udžbenike svake godine daje udžbenike na rate, pa će tako biti i za narednu školsku godinu kako bi olakšali roditeljima, posebno onima koji imaju više školaraca.

RENOVIRANJE OBJEKATA I ŠIROK ASORTIMAN UTIČU NA POSJEĆENOST

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva ima 21 maloprodajni objekat u Republici Srpskoj, od kojih su renovirani u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini i Banjaluci, a u planu je da bude obnovljen i objekat u Doboju.

“Svako naše renoviranje pokazalo se značajnim i uspješnim. To se odrazilo i na posjećenost i na prodaju i postali smo prepoznatljivi, te na taj način doprinijeli razvoju tih lokalnih zajednica”, rekao je Spasojević.

Spasojević je istakao da Zavod u svojim knjižarama nudi i širok asortiman školskog pribora po povoljnim cijenama, kao i širok asortiman poklon-programa, igračaka za djecu, edukativnih igračaka i beletristike.

RASPISANI KONKURSI ZA “SOVU” I “SOVICU”

On je istakao da je već raspisan konkurs za nagrade “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman i “Sovica” za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu.

Spasojević je podsjetio da pravo učešća na konkursima imaju autori koji pišu na srpskom jeziku i koji blagovremeno dostave svoj rukopis, a da pravo učešća nemaju dosadašnji dobitnici ovih nagrada.

On je rekao da književna nagrada “Zlatna sova” podrazumijeva dobijanje plakete
/povelje/ za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Spasojević je dodao da druga nagrada podrazumijeva objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana.

“Treća nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000 KM i 20 primjeraka romana”, naveo je Spasojević.

On je istakao da je posljednji dan za dostavu rukopisa 1. mart 2024. godine, a odluku o najboljem neobjavljenom romanu žiri će donijeti do 31. maja.

Spasojević je napomenuo da književnu nagradu “Sovica” čine plaketa za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorska naknada od 3.000 KM i 20 primjeraka knjige.

“Posljednji dan za dostavu rukopisa je 1. mart 2024. godine, a rok za proglašenje dobitnika nagrade 15. maj”, naveo je Spasojević.

On je istakao da je zainteresovanost pisaca velika što govori i podatak da je prošle godine na konkurs za “Zlatnu sovu” pristiglo 36 rukopisa.

Spasojević je naveo da su za promociju Zavoda veoma važni sajmovi, te napomenuo da su svoju izdavačku produkciju predstavili i na nedavno održanom 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na kojem je bilo veliko interesovanje čitalaca i brojnih izdavača iz regiona.

“Izložili smo svoja najreprezentativnija izdanja za koja je vladalo veliko interesovanje, posebno za romane sa konkursa `Zlatna sova`, izdanja za djecu i klasike srpske književnosti”, rekao je Spasojević.