Slika Paje Jovanović: “Odmor bašibozuka” od danas u Konaku kneginje Ljubice

05.03.2024. | 16:02

Slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka”, kupljena na aukciji londonskog “Sotbija”, od danas je javno izložena u Konaku kneginje Ljubice.

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je da se radi o slici koju je Srbija željno iščekivala, a da je njena kupovina pokazala da država mora da vodi računa i obrati pažnju na velika dijela srpskih autora koja se nalaze svuda po svijetu.

Tako rade ozbiljne države, konstatovala je ona, i dodala da se trenutno pokušava kupovina još jednog vrijednog dijela primijenjene umjetnosti.Kako je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla Tanjugu kada je najavljivala događaj, u Konaku neće biti izložena samo slika već i originalni mobilijar iz Jovanovićevog ateljea. Posjetioci će moći da vide štafelaj na kome je radio, paletu i odjeću, prenosi Blic.

Podsjetimo, Muzej grada Beograda je jesenas kupio djelo Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka”, na aukciji “Sotbi” u Londonu nazvanoj “Put svile slike orijentalista i namještaj iz rezidencije u Belgraviji”.

Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je prije aukcije procjenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Riječ je o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa “Sotbijem”, se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće “Christies” 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom “Arnautski ratnik”.