“Serbus-Evropeikus”: Predstava iz Banjaluke najbolja na “Danima pozorišta”

15.08.2021. | 10:51

Predstavu “Serbus-Evropeikus” Akademije umjetnosti iz Banjaluke publika je proglasila za najbolju na “Danima pozorišta” u Mrkonjić Gradu.

Predstava je urađena po tekstu Zorana Kostića, a u režiju Jelene Trepetove Kostić.

Profesor Renata Agostini sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci rekla je ranije da je predstava puna koreografije i da su studenti pokazali pjevačko, plesačko i akrobatsko iskustvo.

“Dani pozorišta” u Mrkonjić Gradu, 13. po redu, počeli su u utorak, 10. avgusta, predstavom “Brat” Nast teatra iz Gornjeg Milanovca.

Odigrane su i predstave “Maj nejm iz Mitar” Akademije umjetnosti “Sinergija” iz Bijeljine, “Don Žuan se vraća iz rata” Fakulteta savremenih umjetnosti iz Beograda, kabaretska predstava “Edit Piaf” glumice Đurđe Vukašinović iz Banjaluke i “Pelikan” Akademije umjetnosti iz Banjaluke.

Student pozorišne režije sa Akademije umjetnosti Sanja Jovandić rekla je nakon sinoćnj predstave “Pelikan” da je ovo njena ispitna predstava, koja je rađena kao impresionistička drama.

“Tema je roditeljstvo i koliko je uloga roditelja bitna u djetetovom životu. Postavlja se pitanje da li je dijete uopšte spremno da odraste i savije svoje gnijezdo ako je temelj na kojem je odrastao bio truo”, navela je Jovandićeva.

Direktor festivala Dubravka Nikolić zahvalila je svima koji su omogućili da ove godine održe veoma bogat festival sa profesionalnim predstavama.

“Radi se o pet izuzetno dobrih predstava iza kojih stoje glumačka imena ali, prije svega, imena njihovih mentora, profesora i iza kojih stoje akademije umjetnosti”, istakla je Nikolićeva.

Organizator 13. Dana pozorišta je mrkonjićko Gradsko pozorište, pokrovitelj opština, a generalni sponzor “Hidroeklektrane na Vrbasu”.

Oznake: Dani pozorišta