S devet godina sjeo za klavir! Mladi Banjalučanin krenuo “Betovenovim stopama”

22.06.2023. | 10:11

Mladog banjalučkog pijanistu Konstantina Kosanovića (16) Betovenova kompozicija “Za Elizu” je sa samo devet godina nadahnula da počne svirati klavir, a kako bi dostigao svjetsku karijeru, o kojoj sanja, u Zagrebu trenutno ide u dvije škole, gdje svaki trenutak provodi učeći i svirajući.

Kako priča za “Nezavisne novine”, sve je počelo kada je sa prijateljima igrao igricu sa klavirom, gdje padaju dirke, koje je bilo potrebno stisnuti i napraviti što bolji rezultat, a tu je prvi put čuo kompoziciju “Za Elizu”, koja ga je podstakla da istog dana kaže roditeljima da je to njegov poziv i da bi volio svirati klavir.

“Imao sam svega devet godina, a mama me je odvela kod nastavnice Ivane Rašete, i tada sam prvi put imao kontakt sa klavirom. Svaki početak je težak, prvo sam trebao da shvatim kako se čitaju note, oznake, a iako su to bile jednostavne kompozicije, sa po dvije-tri note, bilo je teško, ali brzo sam napredovao. Tada nisam imao klavir kod kuće, a jedina prilika za vježbanje je bila na privatnim časovima, sve dok nije krenula školska godina, kada sam i upisao prvi razred Muzičke škole. Nakon nekih godinu dana sviranja, prvu nagradu sam osvojio na Republičkom takmičenju u Banjaluci, a poslije te nagrade imao sam završni koncert sa ostalim pobjednicima u Banskom dvoru”, priča Kosanović.

O tome zbog čega se odlučio da muzičko obrazovanje nastavi u Zagrebu, kaže da je glavni razlog profesor Nenad Kačar, kojeg je upoznao na Braču, gdje je on držao seminar, a nakon čega je došao na prvi čas kod njega u Zagreb.

“Inače, idem u srednju muzičku školu ‘Zlatko Baloković’ i opštu obrazovnu školu u Zagrebu, u kojoj, osim muzičkih predmeta, imam matematiku, istoriju, likovno itd. Radnim danima sam zauzet od osam ujutru do 22 časa, jer poslije opšteobrazovne odmah idem u muzičku školu. Imam osjećaj da sam u Zagrebu produktivniji, jer mi je svaki dio dana ispunjen određenim aktivnostima. Navikao sam se na taj tempo, a vikendom se odmaram, imam vremena za izlazak sa prijateljima i da se posvetim drugim aktivnostima”, kaže on.

Za nekoliko dana njega čeka i koncert pred bečkom publikom, gdje je pozvan da nakon osvajanja nagrade na online takmičenju u Beču nastupa na završnom pobjedničkom koncertu.

“Sve te kompozicije koje ću izvoditi sam već ranije svirao i može se reći da su mi ostale u prstima, te nije potrebno njihovo prekomjerno vježbanje, jer ih je samo potrebno održavati u formi. Tremu nemam nekoliko dana pred nastup, ona će se javiti tek pred nastup”, pojašnjava Konstantin.

Nakon što završi školovanje u Zagrebu, plan mu je da upiše Konzervatorijum u Moskvi i da se tamo usavršava, a to bi trebalo da traje, kako kaže, oko pet godina.

“Cilj mi je da jednog dana odem na Šopenovo takmičenje u Varšavi, koje je jedno od najprestižnijih takmičenja u svijetu, i volio bih da ostvarim svjetsku karijeru pijaniste”, istakao je ovaj mladić.

On je do sada osvajao nagrade u Banjaluci, Beogradu, Zagrebu, Moskvi, Beču, na Malti, te Varaždinu i Sarajevu.

Inače, on je na samom početku školovanja prepoznat kao nepobitni talenat, te je nakon završenog drugog razreda uspio da za godinu dana pređe gradivo za dva razreda, a na takmičenjima su ga naročito hvalili internacionalni članovi žirija, koji su istakli da je on pravi potencijal za međunarodnu karijeru na klaviru, te da bi trebalo da se usavršava i dodatno.