Pronađena nakon 100 godina! Evo gdje je bila slika čuvenog Gustava Klimta

26.01.2024. | 10:34

Slika austrijskog umjetnika Gustava Klimta, koja je bila izgubljena 100 godina, pronađena je u Beču.

Slika nazvana “Portret gospođice Lizer” nekada je pripadala jevrejskoj porodici u Austriji i posljednji put je viđena u javnosti 1925. godine.

Sudbina slike bila je nepoznata, ali porodica sadašnjih vlasnika posjeduje sliku od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Aukcijska kuća “Im Kinski” procjenila je vrijednost slike na više od 54 miliona dolara, uz napomenu da je njeno ponovno pronalaženje “prava senzacija”.

“Slika takve rijetkosti, umjetničkog značaja i vrijednosti nije bila na tržištu umjetničkih djela u centralnoj Evropi nekoliko decenija”, saopštila je aukcijska kuća.

Portret će sada biti stavljen na aukciju 24. aprila u ime vlasnika i pravnih nasljednika porodice Lizer, na osnovu Principa iz Vašingtona, međunarodnog sporazuma o vraćanju umjetničkih djela, koje su opljačkali nacisti, potomcima ljudi od kojih su oduzeti.

Prije same aukcije, slika će biti izložena na različitim međunarodnim lokacijama, uključujući Veliku Britaniju, Švajcarsku, NJemačku i Hong Kong.

Portret je nekada pripadao porodici Lizer, bogatim jevrejskim industrijalcima iz Beča.

Advokati su rekli austrijskim medijima da do sada nisu pronašli dokaz da je djelo bilo ukradeno ili opljačkano prije ili tokom Drugog svjetskog rata.

Klimtova slika “Dama sa lepezom” prodata je za 85,3 miliona funti u junu, čime je postala najvrijednije umjetničko djelo ikada prodato na aukciji u Evropi, podsjeća Bi-Bi-Si.