Promijenio ime na početku karijere: Malo ko zna kako se Alen Islamović zapravo zove

17.08.2020. | 20:02

Pjevač “Bijelog dugmeta” i “Divljih jagoda”, Alen Islamović bio je veoma popularan u čitavoj Jugoslaviji, a malo ko zna njegovo pravo ime.

Naime, još početkom osamdesetih kada su “Divlje jagode” postajale sve popularnije, producentskim kućama je za oko zapao mladi pjevač po imenu Alija Islamović, i ubrzo su mu predložili da ime promijeni u Alen.

“Kada se desio uspon ‘Divljih jagoda’, grupe u kojoj je Islamović pjevao, čelnici nekadašnjeg ‘Jugotona’ došli su na ideju koja se njemu u početku nije svidjela. Predložili su Aliji da koristi umjetničko ime Alen, uz obrazloženje da to bolje zvuči i da će tako steći veliku popularnost među publikom. On se malo nećkao, nije htio da mijenja svoje ime, ali brzo je popustio i poslušao savjet pretpostavljenih. Danas gotovo niko ne zna da se Alen zapravo zove Alija”, ispričao je izvor blizak Islamoviću.

S druge strane, Alen je takođe potvrdio da je njegovo pravo ime Alija.

“Tačno je. Nema ništa čudno u tome, mnoge svjetske zvijezde odaberu drugo ime kojim se predstavljaju u javnosti, najčešće neko koje zvuči primamljivije. Tako je bilo i u mom slučaju”, objasnio je Islamović jednom prilikom.