Podignuta optužnica protiv pjevača: Toni Cetinski bi mogao na robiju

21.03.2024. | 16:09

Uskok (Specijalno tužilaštvo Hrvatske za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) podiglo je optužnicu protiv Tonija Cetinskog zato što je utvrđeno da je koristio lažnu potvrdu o vakcinaciju protiv koronavirusa, prenio je sajt Imperijal.

Prema njihovim saznanjima, iz dokumenata koja su objavili, zamjenik tužioca Vjekoslav Saulić je Županijskom sudu u Zagrebu 28. decembra 2023. poslao optužnicu protiv 18 osoba, među kojima je i poznati pjevač.

Radi se zapravo o novoj optužnici u kojoj se okrivljeni terete da su platili kako bi dobili lažne potvrde da su vakcinisani protiv kovida i tako stekli pravo na digitalnu ЕU kovid propusnicu. Okrivljeni se terete da su posredniku Ivanu Dželaliji dali novac kako bi medicinskoj sestri Petri Rumihi, koja je tada radila u Domu zdravlja Zagreb zapad i bila ovlašćena za pristup i unos podataka u informacioni sistem ministarstva zdravstva, neistinito upisala podatak da su okrivljeni vakcinisani.

Zanimljivo je kako je posrednik, prema optužnici, dobijao različite novčane iznose za tu nezakonitu uslugu, pa su neki okrivljeni plaćali iznos od 265 evra, neki 200, a neki 100 evra. Okrivljeni su se branili na razne načine. Neki su poricali djelo, neki su odmah priznali, ima i onih koji su prigovarali zbog toga što su morali stalno da plaćaju skupe testove da nisu pozitivni kako ih poslodavac ne bi vratio kući ili kako ne bi platio kaznu.

Dalje, portal Imperijal navodi da je optužnica protiv pomenutih u zagrebački Županijski sud poslata uoči dočeka 2024, ali većini okrivljenih dostavljena je proteklih nedjelja.