Početna vrijednost do 100.000 funti: Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu

02.11.2023. | 18:29

Slika jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića nalazi se na aukciji u Londonu a na prodaju je ponudila vodeća aukcijska kuća “Sotheby's”.

Njena procenjena početna vrijednost je od 70.000 do 100.000 funti.

Na sajtu aukcijske kuće iz Londona navedeno je da je u pitanju slika “Odmor Bašibozuka“ čiji je autor Paul Joanowitch. Navode da je riječ o ulju na platnu dimenzija sa ramom 68 sa 60,5 centimetara, bez rama 41 sa 32,5 centimetara, prenosi Tanjug.

U opisu slike navedeno je da su “Arnauti ili bašibazuci” pripadnici neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske vojske.

Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Kurda, izbjegavali su uređene borbe i bili poznati po zvjerstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedjela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susjednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Još jedna od slika Paje Jovanovića (1859-1957) bila je na aukciji kod iste akukcijske kuće u Londonu 2018. godine. Autor je slike koja je najskuplje prodata slika jednog srpskog slikara. Cijenu od više od pola miliona evra dostigla je prije dvije godine njegova slika “Dva bašibozuka ispred kapije”. Početna procijenjena cijena bila je 150.000 funti, a prodata je za tri puta veću sumu čime je oboren i rekord za vrijednost jedne Jovanovićeve slike.

Do tada najveću tržišnu vrijednost dostigla je njegova slika “Ukrotitelj zmija”, koja je 1999. godine na aukciji kod Kristija u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra.

Pavle Paja Jovanović rođen je 1859. u Vršcu, a preminuo je 1957. u Beču. Bio je jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma.

Od 1895. godine Paja Jovanović je počeo da slika istorijske kompozicije, poput “Seoba Srba” pod Arsenijem III Čarnojevićem.

Naslikao je brojne slike među kojima je “Bitka u Teutoburškoj šumi”, “Ženidba hercoga Ferija IV s Jelisavetom Habzburškom”, Po porudžbini kralja Milana Obrenovića naslikao je “Takovski ustanak”, autor je i djela “Proglašenje Dušanovog zakonika“, “Krunisanje cara Dušana”.

Čuvena dela Paje Jovanovića su i “Borba petlova”, “Guslar”, “Kićenje nevjeste”…