Pavle Vuisić – Veliki glumac koji nije volio glumu

01.10.2022. | 08:47

Veliki srpski i eksjugoslovenski filmski glumac Pavle Vuisić /1926-1988/ umro je na današnji dan 1988. godine.

Vuisić je bio “vulkan glume, života i snage”, kako ga je opisao veliki američki glumac i reditelj Orson Vels.

Već u prvom filmu “Čudotvorni mač” nametnuo se neobično snažnom glumačkom ličnošću, koja je potom obilježila više od sto filmova i mnoštvo TV serija i drama, poput kultnih “Šešir gospodina Vujića”, “Više od igre” i “Kamiondžije”.

Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao populari Paja su: “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Doli Bel?”, “Otac na službenom putu”, “Maratonci trče počasni krug”, “Hajka”, “Kampo Mamula”, “Dim”, “Mačak pod šljemom”, “Parče plavog neba”, “Žeđ”, “Horoskop”, “Inspektor”, “Sam”, “Pogon B”, “Kad čuješ zvona”, “Događaj”, “Konjuh planinom”…

Uprkos činjenici da nije bio školovan glumac, Pavle je postao jedan od najvećih filmskih ujmetnika Srbije koji je tokom svog glumačkog vijeka odigrao više od sto uloga.

Međutim, i pored svog talenta, rijetko je dobijao glavne uloge. Neke njegove kolege navode da Pavle nije ni želio takve uloge.

LJudi koji su ga poznavali kažu da je umio da odbije i najbolju ponudu za film kako bi ostao na svojoj barci i uživao pored Save ili bi odlazio u svoje omiljene kafane.

U ljeto 1988. otkriveno je da je obolio od karcinoma. Glumac se sa ovom opakom bolešću borio tri mjeseca i preminuo u svojoj šezdeset drugoj godini.

NJegova posljednja želja je ispoštovana, pa niko od kolega nije prisustvovao sahrani. Otišao je u tišini. Bez pompe.

Pavle Vuisić je ostavio dubok trag u filmskoj umjetnosti u kojoj je bio maestralan iako je prezirao publicitet koji mu je ona donosila.

Sahranjen je na beogradskom Novom groblju u Aleji velikana u porodičnoj grobnici od bijelog mermera.

 

 

Oznake: Pavle Vuisić