Otvoren “Intajm džez fest”: Čuveni Lakatoš u Banjaluci

27.11.2023. | 22:56

Koncertom jednog od najznačajnijih evropskih džez saksofonista Tonija Lakatoša i njegovog kvinteta u Banjaluci je večeras otvoren 6. Festival džez muzike “Intajm džez fest”.

Publici su se u Banskom dvoru, osim Lakatoša, predstavili Ivan Radivojević /truba/, Andreja Hristić /klavir/, Branko Marković /kontrabas/ i Dušan Novakov /bubnjevi/.

Lakatoš je istakao da su ovakvi festivali dokaz da džez-muzika može da poveže ljude širom svijeta, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

“Nastupao sam na različitim lokacijama u Africi, u Borneo prašumi, to je jedno predivno iskustvo i dokaz koliko džez povezuje ljude”, rekao je Lakatoš, naglasivši da je dvorana Kulturnog centra Banski dvor fantastična i sjajna i da je bilo predivno nastupiti u njoj.

Marković je istakao da se osjeća kao gost-domaćin ovog festivala, jer je do sada bio pet puta u različitim formacijama, te naglasio da je Lakatoš jedan od najznačajnijih umjetnika današnjice.

“Jako je dobro što u Banskom dvoru postoji intenzivna koncertna aktivnost i džeza i klasične muzike, jer ja pratim sve što se dešava u ovom kulturnom centru, on drma gradom i pokreće ga”, rekao je Marković.

On je istakao da sutra, drugog dana festivala, nastupa Vladimir Tubić iz Banjaluke, koji je pravi predstavnik svog grada i svira na profesionalnom nivou.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović izrazio je nadu da će ova lijepa tradicija do nedavno jedinog džez festivala u Republici Srpskoj širiti pozitivne vibracije i podići džez muziku na viši nivo, kako ona to i zaslužuje.