Otvaranje ljetne sezone u Banskom dvoru – “50 po 50”

07.07.2020. | 12:49

Nakon tromjesečne pauze prouzrokovane pandemijom novog virusa korona, Banski dvor – Kulturni centar ponovo otvara vrata svojih koncertnih i izložbenih prostora, na zadovoljstvo svih onih poklonika kulture i umjetnosti.

“Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i ograničen broj osoba koje se mogu okupiti na jednom mjestu, Banski dvor pokreće ljetnju sezonu kulturnih dešavanja simboličnog naziva “50 po 50”  – broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj biće ograničen na 50 posjetilaca, kako bismo zadovoljili sve propisane epidemiološke mjere i preporuke struke. S tim u vezi, poštovanje fizičke distance, obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu, postaju neizostavan dio novog „kućnog reda“ naše ustanove”, saopšteno je iz ove ustanove.

Uz sve ovo, Banski dvor će se pobrinuti i za odgovarajuću fizičku distancu između sjedišta u publici tako da će praćenje bilo kog programskog sadržaja u Banskom dvoru biti maksimalno osigurano svim neophodnim mjerama prevencije i predostrožnosti.

“Potpuno smo svjesni da cjelokupna situacija sa virusom korona i dalje nije nimalo bezazlena niti jednostavna ali kroz pokretanje ljetne sezone „50 po 50“ želimo poslati poruku da  uprkos svemu život ne smije stati i da uz odgovorno ponašanje i samodisciplinu možemo i moramo početi da se navikavamo živjeti sa virusom i da u tom svemu pronađemo način kako da zadovoljimo svoje kulturne potrebe.  Veliki broj mejlova i poruka koje smo dobili putem naših društvenih mreža u proteklom periodu ukazuju na to da su ljudi nakon svega što nas je snašlo sa pojavom virusa korona itekako željni  tog duhovnog i nematerijalnog segmenta života – kvalitetnog koncerta, predstave, izložbe, književne promocije, zbog čega naša misija organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja iz oblasti kulture i umjetnosti u ovom trenutku postaje još važnija i višeslojnija”, rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Program Banskog dvora za juli:

U petak 10. jula u Malom izložbenom salonu Banskog dvora biće otvorena izložba „Na svilenim talasima“, umjetnice Helene Mijatović.

Tri dana kasnije, u ponedjeljak 13. jula, istaknuti beogradski pijanista i klavirski virtuoz Nebojša Maksimović, održaće cjelovečernji koncert s početkomu 21:00 čas. Na repertoaru maestra Maksimovića naći će se djela Šopena, Šuberta i Rahmanjinova.

Od 15. do 20. jula u Banskom dvoru održaće se 3. Festival književnosti IMPERATIV u saradnji sa Udruženjem sa promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“. Posjetioci će za pet festivalski dana moći da prisustvuju na više od 20 programskih sadržaja i upoznaju se sa najznačajnijim autoroma iz regiona čija su djela u proteklom periodu privukla pažnju čitalaca, ali i književne kritike. I ove godine u Koncertnoj dvorani biće organizvan i sajamski dio festivala u okiru kojeg su izdavači iz regiona i Banjaluke pripremili povoljne sajamske cijene.

Nakon „Imperativa“ u programu Banskog dvora čekaju vas još dvije izuzetne izložbe- „Umjetnik kao mitlog“ akademskog slikara Miloša Vujića koja će od 20. jula biti otvorena u Kamenoj kući tvrđave Kastel, te „Mir u univerzumu – mir na planeti svijeta“ autora Branka Babića koja će od 23. jula biti otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Banski dvor, kao i do sada, zadržaće praksu predstavljanja izuzetnih banjalučkih muzičkih umjetnika. Koncert Sonje Čule (flauta) i Jovane Branković (klavir) održaće se u Koncertnoj dvorani 22. jula, dok će završnica programaza mjesec juli pripastikoncertu kamernog dua GENTLEMEN, kojeg čine Boris Dukić (klarinet, saksofon) i Zlatan Mirić (klavir).

Besplatne pozivnice za sve programske sadržaje, kao i do sada, moći će se preuzeti na biletarnici Banskog dvora, u periodu od 10:00 do 18:00 časova, svakim danom, osim nedjeljom.