Ne u Rim i Beč: Božović pozvao prosvjetne radnike da svoju djecu odvedu na Kosovo i Metohiju

21.02.2024. | 09:00

Čuveni srpski filmski, pozorišni i televizijski glumac Petar Božović pozvao je prosvjetne radnike i Ministarstvo kulture da djecu iz centralne Srbije ne odvode na ekskurzije u Rim i Beč, već na Kosovo da vide crkve.

“Ovde dođite da vidite odakle ste, pa ćete sa tim osećanjem imati jedan čvršći stav u odnosu na druge kada budete pričali sa njima”, rekao je Božović sinoć nakon što je u Domu kulture u Gračanici govorio misli Svetog Nikolaja Velimirovića i NJegoševu “Luču mikrokozmu”, ali i tekstove Matije Bećkovića

Božović je naveo da da su djeca Kosova odrasli ljudi.

“Ona, nažalost, nemaju detinjstvo i nemaju mogućnost da se maze i opuste, ali ona su u odnosu na tu detinju iskrenost koju imaju po prirodi i zrelost koju im je život nametnuo, mislim da bi celo srpstvo trebalo da ih ima kao ikone i da se ugleda na njih. Siledžije su siledžije i oni otimaju, ali naša duhovna snaga je toliko jaka na Kosovu”, poručio je Božović, prenio je Radio KiM.

Petar Božović će sa istim programom nastupiti danas u Prizrenu u Bogosloviji “Sveti Kirilo i Metodije”, sutra u Gimnaziji u Goraždevcu, a dan kasnije u Osojanu u Osnovnoj školi “Radoš Tošić”, te 24. februara u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.

Gostovanje Božovića na Kosovu i Metohiji organizovao je Branislav Baćević, vlasnik firme “Transportšped”, koji je istakao da jednom godišnje uvijek izdvoji vrijeme da dođe na Kosmet i dovede ljude koji tu nikada nisu bili.

“Dolazim da razbijem iluziju nekima tamo da je Kosovo teritorija. Nije Kosovo teritorija, ono je naše srce i duša. Napravio sam program sa Petrom, dogovorio se sa direktorom Doma kulture `Gračanica` Živojinom Rakočevićem nedelju dana provedemo na Kosovu i pokušamo da vas uveselimo sa po nekim trenutkom, da vidite da mislimo o vama i za vas”, naveo je Baćević.