Najavljeno prvo svjetsko takmičenje za “Mis vještačke inteligencije”

22.04.2024. | 22:21

Onlajn takmičenje za “Mis AI” će biti održano u maju, a sve učesnice će biti kompjuterski generisane. Ocjenjivaće se njihov izgled, uticaj koji imaju na društvenim mrežama, kao i jveština upotrebe AI alata od strane njihovih autora.

Osnivači takmičenja se nadaju da će ovaj događaj postati “kao dodjela Oskara za AI autore”.

Izbor za “Mis AI” će se održati na onlajn platformi “Fanvju (Fanvue)”, a takmičarke će se, osim za titule, boriti i za novčane nagrade.

Da bi učestvovale, AI dame treba samo da pošalju sliku “sebe” (koju je generisao određeni program vještačke inteligencije) i da daju odgovore na nekoliko pitanja.

Ova pitanja su slična onima koja se uglavnom postavljaju na izborima za Mis: “Kako biste željeli da svet postane bolje mjesto?”, ali će navodno biti i nekoliko tehničkih pitanja, posebno o detaljima korišćene vještačke inteligencije za izradu takmičarke, prenosi “Dejli mejl”.

Za sada nije poznato koliko takmičarki se prijavilo, ali vjeruje se da će ih biti nekoliko hiljada, rekli su predstavnici platforme “Fanvju”. Zatim, izabraće se top 10 učesnica, iz kojih će finalne 3 biti odabrane na onlajn ceremoniji dodjele nagrada.

I sudije su generisane pomoću AI

Učesnice će biti rangirane od strane stručnog panela od četiri sudije, koji će biti stručnjaci u poljima marketinga, modelinga izborima za Mis. Međutim, još jedan interesantan detalj takmičenja je to da će čak i neke od sudija biti generisane vještačkom inteligencijom.

Ove digitalne sudije će biti AI influenserke Aitana Lopez i Emili Peligrini, koje imaju na stotine hiljada pratilaca i često sarađuju sa svjetski poznatim brendovima.

Pridružiće im se i dvije ljudske sudije: Seli En Foset, jedini britanski istoričar takmičenja za Mis, kao i Endru Blok, savjetnik za odnose s javnošću. Postupak oceljivanjaće biti sličan svakom drugom takmičenju ljepote.

“Kao jedan od rijetkih svjetskih istoričara tradicionalnih izbora za Mis, zaista je uzbudljivo biti uključen u dodjelu nagrada koja deluje tako futuristički,” rekla je gospođa Foset.

“Zanimljivo je da postoji toliko mnogo paralela između takmičara u stvarnom životu i kreatora vještačke inteligencije, kao i načina na koji oni komuniciraju sa svojom publikom,” dodala je.

U isto vrijeme, postoji i nekoliko detalja koji pokazuju da ovo takmičenje ima velike razlike u donosu na tradicionalna. Osim što niko od takmičara nije čovjek, druga velika razlika je u tome što će upotreba tehnologije biti ključna kategorija za suđenje. Učesnici, to jest autori AI modela, će biti ocenjeni prema njihovoj “vještini i primjeni AI alata za kreiranje svojih digitalnih remek-djela”.

Na primjer, ocjenjivaće se detalji na učesnicama koji često mogu biti komplikovani za kreiranje u AI programima, kao što su zubi i šake, a takođe će biti ocijenjene i po njihovoj popularnosti na društvenim mrežama i stilu interakcije sa pratiocima.