Nagrada za “Neki novi Brodvej”: Najbolji film na festivalu u Stokholmu

26.12.2021. | 14:47

Na desetom po redu Festivalu novog filma s Balkana BANEF, u Stokholmu, nagradu za najbolji dugometražni dokumetarni film dobio je Denis Bojić, za film “Neki novi Brodvej” iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske uz pomoć Daun sindrom centra iz Banjaluke.

Gotovo jednoglasnom odlukom žirija, film “Neki novi Brodvej” odnio je pobjedu budući da se bavi temom koja je u kontinuitetu aktuelna u svijetu – briga o djeci, omladini sa Daunovim sindromom. Dokumentarni filmovi o zdravstvenom problemima i teškim bolestima, kod protagonista je prepoznatljiva i stalno prisutna tema u dokumentarom filmu. Međutim, Bojićev filmski pristup, vođenje filmske naracije koja je uvijek privlačila pažnju, ni jednog momenta ne ispušta individualne priče svih aktera filma, koji su svaki ponaosob imali svoje autentično mjesto, protkano u život zajednice, učinio je da ovaj film, iako se bavio teškom temom, izazove visoke ocjene kod žirija, dominantno kroz filmski zanat pričanja ove socijalno-emotivne priče, ali i kroz ukupan značaj i način pristupu temi koju film obrađuje.

Ovogodišnji Festival je prikazao 23 filma u tri selekcije, dokumetarnog, kratkog igranog i animiranog filma. Imao je projekcije uživo u Stokholmu, ali su svi filmovi bili dostupni i na digitalnoj platformi – Banff on demand.

BANFF On Demand i gledala ih je publika u cijeloj Švedskoj, Norveškoj i Finskoj. Žiri su sačinjavali priznati švedski umjetnici iz svijeta filma Tanja Zorić, Joel Forssell, Anna Lönn Franko,Tanja Stepanov, Björn Babba Callius, Јelena Mila.

Prema riječima direktorke Festivala, glumice Јelene Mile:

“Ovaj Festival je dragocjen kako za naše stvaraoce na Balkanu, jugu Evrope da se predstave ovdje, tako i za publiku na Sjeveru, da saznaju ono što ne znaju. Јako je malo priča koje zaista stignu do sjevera Evrope. Naši igrani filmovi su posebni, ali ljude ovdje zanima i realnost, ona o kojoj ne mogu da saznaju preko dnevno-političkih medijskih spekulacija, u čuje priče malih ljudi, njihove svakodnevice i život. Zato nam je važan ovaj Festival koji kao što vidite, i pored korone, živi”.

Festival se održava uz podršku Švedskog filmskog instituta u saradnji sa Zita, ABF Stokholm, Јustin produkcijom te ambasadorima iz regiona Balkana.