Manifestacija kod Ćuprije na Drini: “Ćirilično pismo i gusle, simbol srpskog identiteta”

04.10.2020. | 16:51

Manifestacija “Ćirilično pismo i gusle, simbol srpskog identiteta” održana je danas kod Ćuprije na Drini u organizaciji Guslarskog društva “Rade Jamina” iz Višegrada.

Predsjednik Guslarskog društva Darko Lečić rekao je da se ovom manifestacijom nastavlja kontinuitet njegovanja srpske tradicije, običaja, ćiriličnog pisma i drevnog srpskog instrumenta gusala.

“Imali smo dvadesetak učesnika, mnogo manje nego prethodnih godina zbog aktuelne situacije sa virusom korona, ali se nadamo da će u bliskoj budućnosti sve naše manifestacije biti organizovane u punom kapacitetu”, dodao je Lečić.

Član Muške izvorne pjevačke grupe “Sveti Đorđe” iz Novog Goražda Radoš Drekalović izrazio je zadovoljstvo učešćem na ovoj manifestaciji u Višegradu, gdje se, kako je rekao, uvijek lijepo druže, pjevaju i čuvaju srpsku tradiciju.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić rekao je da opština nastoji, što će i nastaviti, da pomogne sve manifestacije kulturnog sadržaja u ovoj lokalnoj zajednici, ali da su ove godine uskraćeni za dosta njih zbog epidemiološke situacije.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i opštine Višegrad.

Oznake: Manifestacija