Kraljevski rijaliti zapalio javnost: Harijevi memoari prepuni “bombastičkih otkrića” o sukobima među nasljednicima krune

14.01.2023. | 20:33

Britanska kraljevska porodica već decenijama se vodi jednim geslom: “Nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj”, ali je princ Hari riješio da odstupi od tog pravila.

Njegovi memoari pod nazivom “Rezerva” (“Spare”) za samo 24 sata otkako su dospjeli na police knjižara postali su najprodavanije izdanje publicistike u Velikoj Britaniji, uglavnom zahvaljujući šokantnim tvrdnjama iznijetim u toj knjizi na račun ostatka njegove porodice.

Ne pamti se kada je neka knjiga izazvala toliku pometnju u Velikoj Britaniji. Delovi Harijevih memoara “procurili” su u štampu prije formalnog objavljivanja 10. januara, a kao inspiracija za mnoge naslovnice britanskih medija, poslužile su zapanjujuće optužbe i prikaz odnosa unutar kraljevske porodice.

Među najupadljivijim detaljima koje je princ Hari stavio na papir, pored ubistava Talibana, nalaze se fizički sukob sa bratom Vilijamom, zbog Harijeve supruge Megan Markl, konzumiranje kokaina, raskid sa voditeljkom Kerolajn Fleks zbog medija. Princ je u memoarima uporedio Talibane sa šahovskim figurama što je izazvalo osude bivših i aktuelnih britanskih oficira, ali i Avganistanaca.

Popularnost memoara poslužila je i kao odskočna daska za popularnost drugih knjiga, o čemu svjedoči jedan neobičan primjer. U izlogu jedne knjižare u Svindoru, pored “Rezerve” izložena je knjiga Bele Meki “Kako ubiti svoju porodicu”. Fotografija izloga postala je viralna, a Meki se u komentarima zahvalila izdavačkoj kući “Bert's Books” koja ju je objavila.

Rezultat svega toga je da je Harijeva knjiga prodata u više od milion i 400.000 primeraka i to tokom samo prvog dana otkako se našla na policama knjižara.

“Teško je razumjeti zašto Hari ovo zaista radi”

Bombastična “otkrića” o sukobima između nasledika krune, kao i medijskim igrama koje navodno igraju svi Vindzori iznenadila su mnoge, naročito nakon prinčevih gostovanja u američkim tok-šou emisijama, ali je sve to imalo vrlo malo uticaja na odnos britanske javnosti prema kraljevskoj porodici.

Štaviše, britanska agencija za istraživanje javnog mnjenja “YouGov” ustanovila je da 54 procenta građana ima blagonaklon odnos prema instituciji monarhije, što je pad od samo šest odsto u odnosu na novembar prošle godine.

 

 

Oznake: Knjiga, Memoari, Princ