Jednoglasne odluke žirija: Međunarodni festival pozorišta za djecu dodijelio nagrade

14.10.2023. | 20:24

Žiri 22. međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banjaluka 2023. na završnoj sjednici donio je jednoglasne odluke.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru dodijeljena je ansamblu Državnog lutkarskog pozorišta Ruse, iz Bugarske.

Specijalne nagrade dobile su i predstava “Kad je bio mrak”, Malog pozorišta “Duško Radović”, iz Beograda, za njegovanje i afirmaciju poezije u pozorištu, te za dizajn lutkarskih likova predstava “Čarobnjak iz Oza”, Pozorišta Lalka, iz Varšave, kao i za  unapređenje odnosa između tradicije i modernog predstava “Predstave svjetskih zvijezda” Teatra sjenki “Kemal Fatil Polat”, iz Istanbula.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Kristina Savkov- za ulogu Koraline, u predstavi “Koralina” Pozorišta mladih, iz Novog Sada, te Amanda Prenkaj za ulogu Fride u predstava “Mala Frida”, Gradsko kazalište Žar ptica, iz Zagreba.

Poljskoj predstavi “Čarobnjak iz Oza” dodjijeljene su tri glumačke nagrade: Magdaleni Pamula za ulogu Doroti, Hani Turnau za ulogu Doroti, te glumcu Gžegožu Felušu, za ulogu Oza.

Nagrada “Dragan Banjac” za najkomičniju glumačku igru dobio je Dominik Karakašić za ulogu Karlsona, u predstavi “Karlson s krova”, u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Јakubu Maksimovu, za predstavu “Koralina” novosadskog Pozorišta mladih.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Igoru Vasiljevu za “Malu Fridu”, zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica.

Za najbolju muziku nagrađen je Petar Kus u predstavi “Luda šuma” Instituta Kuskus i Umjetničke produkcije Ljubljana.

Gran pri i najbolja festivalska predstava u cjelini je “Luda šuma”, jer je u njoj, kako žiri navodi, scenski jezik građen nesvakidašnjim tehnikama scenskog izraza u kojim glumačko dejstvo, principi lutkarskog pozorišta i svega vidljivog na sceni ostvaruju stil igre koji etičkim i estetskim principima daju vrhunski pozorišni doživljaj za djecu kao publiku.

Oznake: Nagrada, Pozorište