Hari Mata Hari otkrio ko je bio prva zvijezda u porodici: Poslušajte kako pjeva sevdalinke VIDEO

20.03.2024. | 11:02

Poznati pop pjevač Hari Mata Hari prisjetio se odrastanja uz dedu Mehagu Varešanovića u Sarajevu. Hari je gostujući u emisiji “Čiji je naš?” otpjevao najpoznatiju sarajevsku sevdalinku “Kad ja pođoh na Bembašu”, ali i staru verziju ove pjesme, koja se, kako kaže, pjevala uz ćemane-gudački instrument sličan violini.

“Meni je tu pjesmu prvi otpjevao moj rahmetli dedo Mehmed, koji je bio jedan od doajena i onih baš arhaičnih pjevača sevdaha. Sevdah se na drugi način pjevao, a specijalno ova pjesma. Uz zvuke njegove violine sam se zarazio muzikom”, rekao je Hari Mata Hari.

Sagovornik Une pojašnjava da je Mehaga Varešanović umro kada je imao šest godina, a da je on živio u vrijeme pop muzike, te da je njegov put krenuo putem Beatlesa, Stonsa, Bijelog dugmeta.

“To je bilo početkom 60.-tih godina, tada se sevdah svirao uz ćemane, mali sastav, nije to bio ovaj oblik narodne muzike. A za mog dedu kažu da je on jedan od početaka, javnog, sevdaha u Sarajevu. Javnog u smislu pjevanja po objektima, nije bilo televizije”, rekao je.

Hari uz osmijeh dodaje da nije prva zvijezda u porodici.

“Blijeda su sjećanja, ali muzika je najveće sjećanje od svih. Sjećam se, on tepsiju stavi u halvatu, a halvat je dnevni boravak.  Mene stavi, bio sam najmlađe unuče, sebi i meni sipa rakiju, a u stvari meni sipa vodu, i on meni pjeva”, prisjeća se pjevač i pokazuje kako mu je dedo svirao violinu.

Poznati Sarajlija, svoga dede se prisjetio u emisiji “Čija je naša pjesma Kad ja pođoh na Bembašu”, a u okviru serijala “Čiji je naš?” koji se emituje na Una televiziji.

Kroz epizodu o pjesmi Kad ja pođoh na Bembašu obišli su Sarajevo, Livno, posjetili sinagogu i čuli kako ove pjesme pjevaju dvije pjevačice Alma Subašić i Jovana Bojanić.