FOTO – U KC “UDAS” otvorena izložba ikona “Rusko čudo” i “Sveti zaštitnici ruske zemlje”

06.03.2019. | 22:54

BANJALUKA – Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov otvorio je večeras u Kulturnom centru “UDAS” u Banjaluci izložbu ikona “Rusko čudo” i “Sveti zaštitnici ruske zemlje”.

Ivancov je istakao da je izložba dokaz uspješnog odnosa Rusije i Republike Srpske.

“Ova izložba govori o istoriji Rusije i slovenskih naroda. Naši odnosi sa Republikom Srpskom, kao dijelom BiH, su uspješni i dobro se razvijaju”, rekao je Ivancov novinarima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović naglasio je da je “Rusko čudo” izložba koja predstavlja muzejski kompleks “Kolomensko” i tiče se drvene palate cara Alekseja Mihajloviča, drugog cara iz dinastije Romanov, izgrađene 1667. godine nedaleko od Moskve.

“Izložba `Sveti zaštitnici ruske zemlje` sadrži fotoreprodukcije ikona svetaca zaštitnika ruske zemlje kojima se Rusi vijekovima mole za svoju otadžbinu. Drago mi je što je ova izložba kod nas došla iz Rusije, jer srpski i ruski narod imaju neraskidive veze”, rekao je Milunović.

Organizator izložbe Darko Đogo naglasio je da su izložbom objedinjena dva umjetnička koncepta.

“Iz izloženih radova vidljivo je koliko je ruski čovjek posvećen pravoslavnom etosu. Veliko je zadovoljstvo što je ova izložba prikazana i u Foči i Višegradu”, rekao je Đogo, koji je i profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči.

[FAG id=21087]

 

Izvor:(SRNA / BL PORTAL)