Dva princa isključena sa velike proslave kraljice Elizabete: Otkriven razlog

07.05.2022. | 07:59

Kraljica Elizabeta uveliko planira detalje velike proslave povodom 70 godina na britanskom tronu sljedećeg mjeseca, saopšteno je iz Bakingemske palate, ali dva člana kraljevske porodice, prinčevi Endru i Hari, biće isključeni sa manifestacije.

Vladavina Elizabete Druge (96) najduža je u britanskoj istoriji, ona je u februaru obiljležila platinasti jubilej. U tu čast, početkom juna održavaju se razne svečanosti. Iz Bakingemske palate su najavili da će kraljica prisustvovati većini tih događaja.

Četvorodnevna manifestacija počinje 2. juna godišnjom vojnom paradom „Trooping the Colour“ u centru Londona, nakon čega sijledi služba u katedrali Svetog Pavla, koncert ispred Bakingemske palate…

Jedna od karakteristika svih velikih kraljevskih dešavanja je okupljanje brojnih građana, ali i turista, kojima članovi kraljevske porodice mašu sa balkona palate.

Ali, kraljica je ovog puta odlučila da njen sin princ Endru i unuk princ Hari – ovog puta neće biti tamo.

Princ Endru se povukao sa javnih dužnosti zbog povezanosti sa pokojnim osuđenim američkim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom, i oduzete su mu vojne i kraljevske titule.

Na ugled princa uticala je i tužba iz SAD u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje tinejdžerke Virdžinije Džufri.

I princ Hari, mlađi sin naslednika princa Čarlsa, odustao je od kraljevskih dužnosti i nakon toga se preselio u Los Anđeles sa suprugom Megan Markl.

„Nakon pažljivog razmatranja, kraljica je donela odluku da ove godine prisustvo na balkonu bude ograničeno na članove porodice koji službeno obavljaju javne dužnosti u ime kraljice”, rekao je portparol palate, prenosi RTS.