„Dnevnik Diane Budisavljević“ pobjednik Pulskog festivala

22.07.2019. | 11:28

Ostvarenje „Dnevnik Diane Budisavljević“ u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje, koja je iz užasa ustaških logora spasavala srpsku djecu, apsolutni je pobjednik 66. Pulskog filmskog festivala.

Potresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih dijelova, dobila je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević.

Rediteljka filma Dnevnik Diane Budisavljević rekla je da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

„Iznenađena sam jer nisam vjerovala da, pored filma General, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u cjelini. Vjerujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspije da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena“, rekla je rediteljka.

Među nagrađenima je i srpska glumica Hristina Popović, koja je za ulogu Franke Anić u filmu Posljednji Srbin u Hrvatskoj, reditelja Predraga Ličine, dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Film General Antuna Vrdoljaka, koji je koštao tri miliona evra, nagrađen je za specijalne efekte, sporednu mušku ulogu koja je otišla u ruke Borku Periću i za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Olgi Pakalović.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, kojim je predsjedavao srpski filmski kritičar Nenad Dukić, a čiji je član bila i novinarka Politike Dubravka Lakić, nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju dodijelio je srpskom filmu Šavovi u režiji Miroslava Terzića.

Publika koja je tokom festivala gledala filmove u Pulskoj areni takođe je nagradila film Dnevnik Diane Budisavljević.

Priznanje Zlatna vrata otišlo je u ruke rediteljke Dane Budisavljević, jer je publika film ocijenila najvišom ocjenom, 4,90.

 

Izvor:(RTS)