“Bogorodica i dijete na prestolu sa svecima”: U toku restauracija slike iz 1550. godine

20.12.2023. | 20:32

​Italijanska umjetnica Alesandra Zareli započela je rad na restauraciji slike ”Bogorodica i dijete na prestolu sa svecima” u Vatikanu.

”Emocija dok radim na nečemu ovakvom je neopisiva. Ali pokušavam da to ne utiče na mene dok radim, moram da se koncentrišem na materijal i posao koji moram da uradim, inače bi me emocije paralisale”, rekla je Alesandra Zareli, koja se prihvatila restauracije djela koje je renesansni slikar Moreto iz Breše naslikao 1550. godine, prenosi “Reuters”.

Alesandra Zareli je članica elitnog tima u laboratoriji za restauraciju djela naslikanih na drvetu, koja radi u sklopu Vatikanskih muzeja. Tim je odgovoran za brigu o hiljadama kvadratnih metara zidnih slika, uključujući freske iz Sikstinske kapele, kao i oko 5.300 uramljenih uljanih slika i desetine drvenih statua.

Restauracija Moretove slike podrazumijeva novi unutrašnji okvir, uklanjanje deformacija izazvanih vlagom, kao i oksidisanih lakova i retuša kako na slici, tako i na pozlaćenom spoljašnjem ramu.

Tehnike restauracije se stalno mijenjaju i današnji restauratori često moraju da popravljaju ili otklanjaju greške svojih prethodnika koji su se služili prevaziđenim tehnikama. Prethodni restauratori nisu naprosto restaurisali slike, već su pokušavali da poboljšaju original dodavanjem svjetla ili kontrasta, što je dodatni posao za današnje restauratore, prema riječima direktorke laboratorije, Frančeske Persegati.

”Važno je biti skroman u ovom poslu, poštovati rad, ali i imati naučnu pozadinu za razumijevanje materijala”, rekla je Frančeska Persegati, prenosi “b92”.

Oznake: Restauracija, Slika