Banjalučko studentsko pozorište obilježilo „Evropsku noć pozorišta“

19.11.2023. | 10:12

U Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta sinoć, 18. novembra svečano je obilježena “Evropska noć pozorišta”.

Riječ je o jednodnevnoj manifestaciji, koja je posvećena scenskim umjetnostima, te pozorište stavlja na glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja pozorišnih radnika i publike.

Naime, sinoćnji događaj ujedno je i noć otvorenih vrata te je publika mogla da uđe u prostorije i vidi pozorište iz druge vizure, upozna se sa scenskim prostorom, glumačkom garderobom, tonskim i svjetlo kabinom, šminkernicom, fundusom kostima i rekvizitom, ali i da uživa u predstavi „Prljavi veš“. Riječ je o komediji autora Bogoljuba Đorđevića koja je osvojila najviše festivalskih nagrada u istoriji Banjalučkog studentskog pozorišta – ukupno trideset.

Direktorica Banjalučkog sudentskog pozorišta Sanja Vojvodić poručila je da Evropska noć pozorišta potvrđuje da se radi o umjetničkom projektu u kojem uživaju svi koji žive kulturu, a posebno gledaoci koji u ovoj noći dobiju više nego druge pozorišne večeri.

-Evropska noć pozorišta Studentsko pozorište uvezuje u jedinstvenu evropsku porodicu kulture i teatra i zbog toga smo ponosni – kazala je ona.

Događaju, koji je realizovan uz podršku Grada Banje Luke, u Studentskom pozorištu su pored redovne publike, organizovano prisustovali i učenici srednje Ekonomske i Poljoprivredne škole, Gimnazije, kao i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Inače, evropska pozorišta duže od deceniju obilježavaju ovaj praznik, a Banjalučko studentsko pozorište pridružilo se ovoj evropskoj manifestaciji koja se tradicionalno održava svake treće subote u novembru mjesecu.

Naredna Evropska noć pozorišta biće održana 23. novembra 2024. godine.