Zvornik domaćin: Film “Lihvar” otvorio drugi dio 15. festivala “Prvi kadar”

01.12.2021. | 20:46

Projekcijom igranog filma “Lihvar” Nemanje Ćeranića, prvog domaćeg filma snimljenog tokom pandemije, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo nastavljen drugi dio 15. Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar”, koji je prije dva dana počeo u Zvorniku.

Selektor 15. “Prvog kadra” Aleksandra Mitrić Štifanić pojasnila je da je Lihvar kamatar, bivši bokser, junak stilizovane kriminalističke drame koji pokušava da izađe iz začaranog zelenaškog kruga.

Riječ je o priči u kojoj je, u jednom naizgled običnom danu, smješten i zaplet i rasplet, ali i presjek života glavnog lika – Mundira.

To je lokalna tema koja se odvija u Inđiji, smještena je u dobro poznati žanrovski obrazac svojstven poetici “Novog Holivuda”, po pravilu okrenutog ka herojima odnosno antiherojima, a takav je i junak filma – surov i ranjiv.

Lihvar je uzbudljiva, ubjedljiva, stilizovana – potpuno zaokružena kvalitetna filmska priča, sa izuzetnim glumcima i naturščicima koja, iako snimljena uz skromna sredstva, donosi svježinu i inovativnost potrebnu srpskom filmu, ocijenili su filmski kritičari.

Štifanićeva je navela da je film “Lihvar” dobitnik nagrade “Milutin Čolić” na nedavno završenom beogradskom festu.

Specijalni gosti na ceremoniji otvaranja drugog dijela festivala bili su Zlatan Vidović i Jovo Maksić, glumci u filmu “Lihvar”, koji su izrazili zadovoljstvo učešćem na festivalu “Prvi kadar”, ističući njegov značaj za zajednicu.

Maksić je rekao da je film “Lihvar” snimljen za svega 13 dana. “Cijela ekipa je bila iz Inđije i to je bio nekako njihov san da snime film o svom gradu”, rekao je Maksić.

Vidović je rekao da mu je bila velika čast snimati film sa mladim ljudima koji su puni entuzijazma i pozitivne energije.

“Ovo je 15. ili 16. festival na kojem nastupamo sa ovim filmom, osvojili smo više od deset nagrada. To dovoljno govori o filmu”, rekao je Vidović i istakao da je počastvovan što je pozvan da večeras bude specijalni gost na projekciji filma u Istočnom Sarajevu.

Interesovanje za projekciju filma izrazili su mnogobrojni građani Istočnog Sarajeva, a prisustvovali su i zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Ćosić je rekao da će grad i udružene opštine kao i do sada podržavati filmsku umjetnost.

“Drago mi je da se prije nekoliko godina krenulo sa širenjem `Prvog kadra` kroz više gradova”, rekao je Ćosić i izrazio uvjerenje da će filmski repertoar jačati, te da će se, osim Zvornika i Istočnog Sarajeva, još nekoliko gradova priključiti ovom karavanu kulture.

U okviru pratećeg programa Festivala večeras je u Han Pijesku u Centru za kulturu i sport “Pogled” prikazan igrani film “Glumčina”, posvećen pokojnom velikanu srpskog glumišta Zoranu Radmiloviću.

Direktor “Prvog kadra” Vitomir Mitrić rekao je da je dodjela nagrada i zatvaranje 15. “Prvog kadra” predviđena za sutra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 19.00 časova.

Prethodno će od 10.00 časova biti prikazani filmovi iz takmičarskog dijela programa, za 12.00 časova predviđena je promocija filmskih izdanja Niškog kulturnog centra, kojom će moderirati urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, a potom slijede programi Kids fest, te Retrospektiva jednog dokumentariste, autora Igora M. Toholja.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu tradicionalnu manifestaciju kulture sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su tradicionalni prijatelji “Prvog kadra” Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.