“Zvižduk u osam” zauvijek utihnuo: Sahranjen Đorđe Marjanović

21.05.2021. | 16:26

U Aleji zaslužnih građana sahranjen je Đorđe Marjanović, jedna od najvećih pjevačkih zvijezda Јugoslavije, legende šlagera, čovjek ogromne harizme.

Na vječni počinak su ga ispratili mnogobrojni prijatelji, kolege, obožavaoci.

Prethodno je održana dirljiva komemoracija kojoj su prisustvovale brojne značajne ličnosti iz javnog života. Đorđe Marjanović je napustio ovaj svijet 15. maja, a “Zvižduk u osam“ je zauvijek utihnuo.

Ispraćen je uz horsku kompoziciju “Opelo“ u fis-molu Stevana Mokranjca i opelo Rugovski. Opelo je služio protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin, koji je došao iz Čikaga.

Od Đorđa Marjanovića oprostile su se njegove kolege i prijatelji na komemoraciji: prof. Nikola Rackov, Olga Marković prevodilac i član ruskog kluba “đokista“, umjetnici Minja Subota, Nada Pavlović́ i Јovan Maljoković. Prisustvovali su i dirigent Bojan Suđić, Vladimir Graić i Zorana Pavić.

Đorđe Marjanović je umro u 89. godini u Beogradu, u bolnici, od opšte slabosti, s obzirom na svoje godine. Rođen je u Kučevu 1931. godine, a u Požarevcu završio gimnaziju. Studirao je farmaciju u Beogradu, koju nikad nije završio.

Voljeli su ga od Beograda preko Moskve, Minska, Sibira, pa sve do Vladivostoka, pa i dalje, na sve strane Evrope. Muzički je umjetnik koji ima dva muzeja njemu u čast – jedan u rodnom Kučevu, a drugi u Moskvi, u vlasništvu “đokiste” Nikolaja Larena.

Njegova karijera je tekla nesmetano sve do 14 aprila 1990. kada je na koncertu u Melburnu doživio moždani udar. Crpeći neizmjernu energiju iz podrške koju su mu svakodnevno upućivali njegovi obažavaoci, vratio se na scenu, gdje je najčešće gostovao na nastupima kolega. Od muzičke publike i publike uopšte, oprostio se 31. maja 2004. koncertom u Velikoj dvorani Centra Sava.

Oznake: Pjevač, Sahrana