Značajno priznanje: Ovogodišnji “Pečat hercega Šćepana” u rukama Živojina Rakočevića

10.08.2020. | 18:07

Ovogodišnji “Pečat hercega Šćepana” pripao je Živojinu Rakočeviću, pjesniku, publicisti i nacionalnom pregaocu iz Gračanice, dok je nagrada “Ćiriličnik”, koja se dodjeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama, ove godine pripala Udruženju književnika Crne Gore.

Ovu odluku jednoglasno je donio Upravni odbor kulturne manifestacije “Trg od ćirilice”, koji čine: arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, protojerej stavrofor Radomir Nikčević, protojerej stavrofor Slobodan Zeković, protojerej Nikola Todorović, Budimir Dubak, Novica Đurić, Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević.

U obrazloženju žirija navodi se da ukupna stvaralačka djelatnost Živojina Rakočevića predstavlja plemenit i dragocjen doprinos kulturi, dok njegova lirska umjetnost potresno svjedoči da i u najtežim okolnostima, iako ranjeno, naše srce na Kosovu i Metohiji kuca i obnavlja se.

Udruženje književnika Crne Gore nagradu “Ćiriličnik” zaslužilo je istrajnom, dostojanstvenom i umjetnički kvalitetnom borbom za očuvanje srpskog jezika i pisma. Tradicionalna visoka priznanja “Trga od ćirilice” dobitnicima će biti uručena 28. avgusta, na svečanom zatvaranju manifestacije, pišu Nezavisne.