Značajno priznanje! Književna nagrada “Hadži Naman” Jovanki Stojčinović Nikolić

19.07.2021. | 11:31

Književnik iz Doboja Jovanka Stojčinović Nikolić jedna je od ovogodišnjih dobitnika prestižne svjetske nagrade “Nadži Naman” koju dodjeljuje istoimena fondacija u Libanu.

Osnivač fondacije “Nadži Naman” je libanski humanista, pisac, urednik i izdavač, te promoter kulture Nadži Naman. Ova fondacija, utemeljena 1991. godine, od 2002. dodjeljuje nagrade za književnost svjetskim autorima s ciljem oživljavanja i razvoja ljudskih vrijednosti.

Ove godine za nagradu je konkurisalo 3.217 autora iz 80 zemalja svijeta, 60 jezika i dijalekata, a nagradu je dobilo 75 pisaca, objavljeno je na sajtu fondacije.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u Godišnjoj knjizi nagrada, koju će u septembru objaviti Fondacija za besplatnu kulturu “Nadži Naman”.

Jovanka Stojčinović Nikolić, pjesnik, prozaista, esejista i kulturni poslenik, rođena je 1952. godine u Ritešiću kod Doboja.

Do sada je objavila 16 knjiga poezije, te knjige “Uporedni putevi” i “Neko je pozvonio”.

Dobitnik je više nagrada, između ostalih, Udruženja književnika Republike Srpske, “Kočićevo pero”, “Šušnjar”, “Šumadijske metafore”, “Kondir kosovke devojke”, “Zlatni orfej”, Međunarodne književne nagrade “Zlaten prsten”, nagrade Saveza pisaca Bugarske, priznanja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Uvrštena je u više antologija, zbornika, panorama. Njena poezija je prevedena na ruski, italijanski, njemački, rumunski, bugarski, makedonski, engleski, jermenski, slovenački, ukrajinski, poljski, arapski…

Osnivač je pozorišnog festivala u Doboju “Teatar fest”, kao i Likovne radionice “Tvrđava” u Doboju.

Član je Udruženja književnika Republike Srpske, Udruženja književnika Srbije i Međunarodne asocijacije pisaca Letonije, a od 2019. godine član je Slovenske akademije književnosti i umjetnosti sa sjedištem u Varni u Bugarskoj.