Zločin nad Srbima sa Kosmeta: Snimanje filma “Žuta kuća” u završnoj fazi

27.09.2022. | 16:19

Snimanje filma “Žuta kuća“, o trgovini organima Srba koje su otimali Albanci 1999. godine, u završnoj je fazi i predstavlja ekranizaciju izvještaja nekadašnjeg izvjestioca parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Dika Martija o trgovini organima, izjavila je autor serijala Slađana Zarić.

“Ceo film i snimljene dramatizacije zasnivaju se i na izveštaju UNMIK-a iz 2003. godine, koji sadrži izjave svedoka, pripadnika albanske nacionalnosti koji su direktno ili indirektno učestvovali u transportu Srba sa Kosova u Albaniju”, rekla je Zarićeva.

Ona je napomenula da podaci koji poslije više od 20 godina stoje i govore o dešavanjima nakon 15. juna 1999. godine pokazuju da je na prostoru Kosova i Metohije stradalo 1.200 ljudi, najveći broj pripadnika srpske nacionalnosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije /MUP/.

Zarićeva je objasnila da se sudbina oko 350 ljudi ni danas ne zna i da je jedna od tragičnih sudbina koja je mogla da zadesi te ljude trgovina organima u raznim logorima koje je teroristička OVK formirala na prostoru Albanije.

MUP i Radio-televizija Srbije u zajedničkoj produkciji rade serijal dokumentarno-igranih filmova “Dosije Kosovo”, koji se bavi hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine.

U okviru serijala do sada su snimljena i emitovana dva dokumentarna filma – prvi koji pokriva događaje koji su se desili u periodu od marta i aprila, kada su krenuli oružani sukobi između terorističke OVK i prvenstveno, snaga policije, pa do kraja septembra 1998. godine, a drugi film je istina o dešavanjima u Račku početkom 1999. godine.