Ženski kamerni hor “Banjalučanke” nastavio rad: Vrijedno i pažljivo u nove muzičke pobjede

22.06.2020. | 17:48

BANjALUKA – Rad institucija i ustanova kulture prije nekoliko mjeseci naglo je prekinut, a mnogi umjetnici i radnici kulture polako se vraćaju svakodnevnim obavezama, te vrijedno i pažljivo rade na pripremi novih projekata.

Nakon tromjesečne pauze, rad ja nastavio i Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, koje se pripremaju za nove izazove i projekte koje bi trebalo da realizuju tokom ove godine.

– Na radost svih naših članova, ali i naše drage publike koja s nestrpljenjem iščekuje nove koncerte našeg ansambla, Ženski kamerni hor “Banjalučanke” se vratio svojim redovnim aktivnostima koje podrazumijevaju organizaciju horskih proba, poštujući pri tom sve izrečene epidemiološke mjere i preporuke nadležnih organa – naveo je za “Glas Srpske” kompozitor dirigent “Banjalučanki” Mladen Matović, koji horom diriguje od kraja 2004. godine.

Prema njegovim riječima, njihova ovogodišnja koncertna sezona biće podijeljena na četiri dijela.

– Segmenti obuhvataju organizaciju velikog gala koncerta hora sa gostima, snimanje i objavljivanje novog kompakt-diska ansambla, obilježavanje Svjetskog dana horskog pjevanja i nastavak priprema za Svjetsku horsku Olimpijadu. Kad je riječ o našem tradicionalnom velikom godišnjem koncertu, na njega smo posebno ponosni jer smo jedan od rijetkih horova u regionu koji je dva puta uzastopno uspio da okupi preko tri hiljade posjetilaca na ljetnoj sceni tvrđave Kastel. I ove godine na koncertu planiramo da ugostimo renomirane goste – soliste i gudački sastav, koji će uz vrhunske tehničko-produkcijske uslove doprinijeti cjelokupnom utisku i posebnoj koncertnoj atmosferi – kazao je Matović i dodao da su u okviru ovogodišnje koncertne sezone planirali da nastupe u nekoliko gradova Republike Srpske i regiona.

Takođe, naglasio je da su dobili poziv da krajem godine nastupe u Mađarskoj i Austriji, ali da je o tome još prerano govoriti. Ono o trenutno sa sigurnošću može da tvrdi jeste to da će tokom godine biti snimljen studijski kompakt-disk.

– Hor će u ovoj godini snimiti i kompakt-disk pod nazivom “Balkantabile” uz koji ćemo objaviti i istoimeno štampano notno izdanje, koje će sadržavati partiture snimljenih kompozicija, kao i aranžmane poznatih tradicionalnih melodija Balkana koji su u posljednjih nekoliko godina namjenski napisani za naš hor. Na ovaj način će naš cjelokupan repertoar postati izvođački dostupan svim drugim horovima koji su u prethodnom periodu u više navrata iskazali interesovanje za notni materijal kompozicija koje izvodimo – dodaje Matović.

U okviru planiranih nastupa, za naredni period, jedan od značajnijih je nastup na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Belgiji.

– Cijela ova godina biće istovremeno i u znaku ozbiljnih priprema za najveće planetarno horsko takmičenje, Svjetsku horsku Olimpijadu u Beligiji, koja je kao i sva druga globalna takmičenja pomjerena za narednu godinu. Na kraju godine hor “Banjalučanke” će se već tradicionalno pridružiti obilježavanju Svjetskog dana horskog pjevanja, koji se slavi svake druge nedjelje u mjesecu decembru – pojasnio je Matović.

Priznanja

U prethodnih deset godina, “Banjalučanke” su osvojile zlatne medalje na takmičenjima u Amsterdamu, Veneciji, u Lincu, Budimpešti, Barseloni, Kalamati, na Malti i na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu, što svrstavaju u najznačajnije rezultate u svojoj istoriji. Takođe, osvojile su dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, te tri uzastopna olimpijska zlata osvojena na horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Zbog svojih rezultata, uvršene su na zvaničnu rang-listu Svjetske horske asocijacije “INTERKULTUR”, a hor je dobitnik Plakete Grada Banjaluka i ordena Njegoša drugog reda.

 

Izvor:(Glas Srpske)