Željko Pervan s predstavom „Na komadiću Europe“ u GP Jazavac

19.03.2019. | 15:01

Najpopularniji i najbolji hrvatski komičar Željko Pervan nakon dužeg vremena ponovo gostuje u Banjaluci, ovog puta u Gradskom pozorištu Jazavac , sa predstavom “Na komadiću Europe”.

Predstava „Na komadiću Europe“ biće izvedena 01. aprila 2019. godine od 20 časova, a ulaznice se mogu kupiti na platuo ispred Robne kuće Boska.

Valja naglasiti da je Željko Pervan početkom ove godine napravio nezabilježen rekord, u samo nekoliko dana prodao je tri velike dvorane KD V.Lisinskoga i skoro 5500 ulaznica.

Zbog popularnosti i načina izvođenja na dosadašnjim nastupima, za ovu predstavu se u pravilu tražila karta više.

Valja napomenuti da se za gostovanja Željka Pervana ulaznice rasprodaju i nekoliko dana prije predstave.

Željko Pervan majstor je improvizacije, obožavatelj Slovenaca, smrknuti profesor, živahni govornik i komentator svakodnevice.

Čisti humor bez ikakvih rekvizita: čovjek i njegova duhovitost.

U posljednje vrijeme angažovan je na dva zanimljiva projekta: „Pervanov dnevnik“ na RTL televiziji nova je forma gdje se Pervan dotiče tjednih političkih tema i obradjuje ih na svoj zanimljiv i svojevrstan način.

Godine 1989. prelazi na nezavisnu TV-kuću OTV. Upoznao je Zlatana Zuhrića Zuhru, s kojim je započeo saradnju na raznim skečevima. Izradio je koncept satiričnog, bezobraznog showa “Zločesta djeca”, gdje je upoznao i sprijateljio sa Vinkom Grubišićem i nastupao u raznim skečevima, kao što su Rade u bunaru,

Ispitivanje Hrvata u Vojvodini, šaljivi muzički spot ‘Servus Zagreb’, sinkronizirani dnevnik i druge emisije ili filmovi (kao na primjer film ‘Ime ruže’, (razgovor Hloverke i Dražena Budiše).

U to vrijeme imao je male nastupe i u manje hvaljenom humorističkom showu “Jel’ me neko tražio”.

Na OTV-u Pervan započinje i humoristički show ‘Večernja škola’; u toj spontanoj, većinom improvizovanoj emisiji glumio je profesora u večernjoj školi koji je podučavao četiri odrasle osobe: Aljošu, Denisa, Antimona i Tetka (Zlatan Zuhrić Zuhra, Mladen Horvat, Ahmed El Rahim, Đuro Utješanović), te sa njima raspravljao o svijetu i životu. Šale su se zbijale na račun političara, plaća, umirovljenika, Čeha, Slovenije i drugih tema.
Godine 2004. angažman je Pervanu ponudio HRT. Pervan je s oduševljenjem prihvatio, te je dobio dvije emisije u kojima je bio voditelj; osim ‘Večernje škole’ vodio je i kviz ‘Uzmi ili ostavi’. Nastupio je i kao stand up komičar na turneji po Hrvatskoj pod nazivom ‘Božanstvena komedija’. Godine 2006. osvojio je nagradu Večernjakov “Ekran” u kategoriji Muška TV osoba – informativni i kulturni sadržaj, za emisiju “Večernja škola”.

Naime, Željko Pervan godinama tokom ljeta stanuje u Kašteliru pored Poreča, i ističe da mu je istarska publika medju najdražima i da se tu osjeća kao svoj medju svojima. Njegova doradjena predstava „Božanstvena komedija” koju je preoblikovao u novu komediju pod nazivom „Na rubu Evrope“, vrhunac je stand up komedije u Hrvatskoj. Od nastanka legendarne večernje škole do sada nekoliko puta pohodio je hrvatske gradove (ali i susjedne države:Sloveniju, BiH…)i skoro uvijek se tražila ulaznica više.

Njemu su omiljene teme Slovenci i žene . Ismijava i želju Hrvatske da uđe u Evropsku uniju u kojoj su Grčka, Bugarska “koja ima 24 kilometra autoputa” i Italija u kojoj, čuo je, “nema mita i korupcije”.

Na nišanu je HDZ, ali i SDP. Komentariše i akciju “Kupujte hrvatsko”. “S čim?”, pita se on, što mu je tek uvod da malo prokomentariše cijene i kvalitetu hrvatskih proizvoda na komentariše i razne kupovne navike ljudi (rasprodaja zimskih kaputa: a kao da ima i ljetnih kaputa ?). Nezaobilazna tema su i Slovenci te veličina njihove države: kaže da imaju koče a svoje ribe sve znaju po imenu. Imaju i jednog ugora koji je, đubre, narastao pa je sada pola u Hrvatskoj a polovinom u Sloveniji.

Ipak, Pervan se osjeća kao kod kuće kada je riječ o odnosima žena i muškaraca. “Čim žena kaže ‘da’, u crkvi dobije 50 kila. Onda bi je mladoženja trebao prevesti preko kućnog praga. S čim? S viljuškarom?”. Ne ostao dužan ni muškima: “Mi se borimo, lovimo, ulazimo u HDZ, ali bojimo se žena”, komentarisao je u svom zajedljivom stilu.

Njegova je satira ipak doseže vrhunac zajedljivosti kada je spomene Zakon o zabrani pušenja. “Samo nemojte pušiti, kaže onaj ministar zdravstva, kako mu je ime, a od 50 reklama, 49 je za pivo koje reklamiraju sve mlađi glumci. Ali to nije bitno, samo loči. Pušenje ubija, a ovo kao ne”, u svom stilu pita se Pervan koji kaže da u kafićima zamoli konobara da ga odvoji od onih koji piju alkohol jer mu bazdi.

 

(BL PORTAL)