Završeni četvrti “Dani Sloge”: Horovi pjevali na liturgiji u Sabornoj crkvi u Sarajevu

27.11.2022. | 11:42

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu, na kojoj su pjevali horovi koju su učestvovali na četvrtom Horskom festivalu “Dani Sloge”.

Današnjoj liturgiji, kojom su i zvanično završeni četvrti “Dani Sloge”, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovali su Srpsko pjevačkog društva “Sloga”, Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Akademski hor “Kolegijum muzikum” iz Beograda, Crkveni hor “Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški” iz Trebinja, kao i Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Kotora i Hor Hrama Svetog Save iz Beograda.

Srpsko pjevačko društvo “Sloga” Sarajevo je najstarije pjevačko društvo u Sarajevu i jedno od najstarijih srpskih pjevačkih društava na teritoriji BiH. Osnovano je 1888. godine, za vrijeme Austrougarske okupacije.

Društvo je funkcionisalo do uspostavljanja komunističke vlasti, kada mu se po završetku Drugog svjetskog rata, 1946. godine, zabranjuje rad i oduzimaju nekretnine. “Sloga” je od tada do raspada Jugoslavije funkcionisala kao crkveni hor.

Danas “Sloga” ima sve više mladih članova, ali je još bez riješenog pitanja povratka oduzete čuvene “Slogine” zgrade. Horom, koji ima oko četrdesetak članova, diriguje magistar crkvene muzike Stefan Mojsilović.

Hor aktivno učestvuje na svetim bogosluženjima u sarajevskim i drugim crkvama širom cijele Mitropolije dabrobosanske, pod duhovnom brigom mitropolita dabrobosanskih.

Osim pjevanja u SPC, “Sloga” njeguje bogatu koncertnu i takmičarsku aktivnost.

Oznake: Pjevanje