Završen Međunarodni festival glumca “Zaplet”: Najbolja predstava “Moj muž”, a nagrađeni glumci su…

Predstava “Moj muž” Jugoslovenskog dramskog pozorišta izabrana je za najbolju na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet 13” u Banjaluci.

Stručni žiri festivala u obrazloženju je naveo da je ova predstava u režiji Jovane Tomić izabrana za najbolju zbog sveobuhvatnosti pozorišnog iskaza koji u sebi objedinjuje preciznu režiju, sadržajnu dramatizaciju, kreativnu kostimografiju i blistave glumačke uloge.

Nagrada za najbolju glumicu festivala dodjeljena je Sanji Marković i Jovani Belović za virtuoznu partnersku igru i buket uloga u predstavi “Moj muž” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saopšteno je iz banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”, koje organizuje festival.

Za najboljeg glumca žiri je izabrao Stojana Matavulja za ulogu Abela Znorka u predstavi “Enigmatske varijacije” Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin.

“Stojan Matavulj je u ovoj ulozi pokazao zavidnu studioznost i zrelost glumačkog postupka u slojevitom dramskom komadu Eriha Emanuela Šmita”, navodi se u žirijevom obrazloženju.

Najbolja mlada glumica, prema odluci žirija, je Kristina Pajkić za, kako se navodi, nepatvoreno i predano potčinjavanje zahtjevnom glumačkom zadatku u predstavi “Aplikacija VOLAND” Centra za kulturu Tivat i Šabačkog pozorišta.

Najbolji mladi glumac odlukom žirija je Aleksandar Jovanović u predstavi “Aplikacija VOLAND” Centra za kulturu Tivat i Šabačkog pozorišta za izrazitu radost igre i punu uzajamnost vlastitog glumačkog postupka i cjeline pozorišnog čina, dodaje se u saopštenju.

U stručnom žiriju su bili glumac i reditelj Radoslav Milenković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Nataša Ivančević i dramaturškinja Vida Davidović.

Ove godine festival “Zaplet 13”, koji je trajao od 25. oktobra do danas, ugostio je pozorišta i glumce iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

 

 

Ostavite komentar: