Završen 12. međunarodni festival harmonike

28.09.2020. | 23:17

Svjetski koncertni izvođač akademske harmonike Јurij Šiškin iz Rusije nakon Ugljevika, večeras se predstavio i bijeljinskoj publici, u okviru 12. festivala “Dani harmonike”, kao i učenici Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”, dobitnici brojnih svjetskih priznanja.

Direktor i vlasnik škole “Kornelije Stanković” Slaviša Perić rekao je da su ove godine, bez obzira što je takmičarski dio održan onlajn, imali takmičare iz desetak evropskih zemalja, koje je ocjenjivao najeminentniji stručni žiri na čelu sa Јurijem Šiškinom.

Perić, koji je i organizator festivala, zahvalio je Šiškinu što je i ove godine uspio da dođe na festival i održi master klasove mladim talentima kojih je ove godine bilo više od 20 iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

– Od samog osnivanja festivala cilj je bio da se afirmišu mladi talenti u čemu smo, smatram, uspjeli jer su naši učenici na međunarodnim scenama osvajali nagrade, pobjeđivali a to je svakako veliki uspjeh za Republiku Srpsku, uz činjenicu da je ovo jedan od najvažnijih festivala u Evropi, jedini na Balkanu koji se organizuje sa asocijacijom akordne muzike – rekao je Perić novinarima.

Šiškin je novinarima rekao da je festival na sreću, bez obzira na sve uslove, održan i ove godine u Ugljeviku i Bijeljini.

“Zahvalan sam prije svega Bogu što je ovaj festival, jedan od najboljih u svijetu ako se govori o harmonici, opet održan”, rekao je Šiškin.

On je naglasio da djeca u Ugljeviku, na ovom festivalu, uvijek dobro sviraju te da su i nastavnici i učenici izuzetno talentovani.

Đorđe Perić, učenik koji je na brojnim festivalima osvojio 59 medalja, rekao je da mu ovakva takmičenja veoma pomažu da upozna brojne drugare, ali da je sada, zbog pandemije virusa korona ovaj festival morao biti održan onlajn.

Desetogodišnji Nemanja Kalajdžić, učenik Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”, svira harmoniku od devete godine, za koju kaže da je njegov omiljeni instrument i životni san da je svira.

– Osvojo sam prvo mjesto dva puta, jednom drugo i ta takmičenja meni mnogo znače – kaže Nemanja.

Faruk Salilović, koji ima 12 godina i dolazi iz Tuzle, učestvovao je na 12 međunarodnih takmičenja i osvojio šest laureata od kojih je pet prvih i jedna druga nagrada.

– Na ovogodišnjem takmičenju sam pobjednik treće kategorije u solistima – rekao je Salilović.

“Dani harmonike” ucrtani su na evropskoj mapi kulturnih događaja, pa su Ugljevik i Republika Srpska prepoznatljivi kada je u pitanju akademska muzika na harmonici.

Pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Srpske, a oganizatori Muzička škola “Kornelije Stanković” iz Ugljevika i Udruženje umjetnika “Artist”.