Zavidan uspjeh za pozorište: “Pijana noć 1918” apsolutni pobjednik 39. Pozorišnih igara BiH

07.09.2020. | 19:07

S obzirom na veliki rad i trud koji su uloženi u stvaranje predstave koja ima ogroman broj ljudi kako na sceni, tako i iza scene, jako smo srećni što je žiri najstarijeg festivala profesionalnih pozorišta u BiH prepoznao taj trud, ali i kvalitet predstave, te nas nagradio sa čak šest nagrada, rekao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Naime, ova pozorišna kuća s predstavom “Pijana noć 1918” bila je apsolutni pobjednik 39. Pozorišnih igara BiH u Jajcu. Pored nagrade za najbolju predstavu, Tuzlacima su pripale i nagrade za najboljeg reditelja Gradimiru Gojeru, za najbolje glumačko ostvarenje Nedimu Omiću, za najbolju mladu glumicu Sadiki Kahrimanović, za najbolju muziku Denisu Hadžiću te za najbolju kostimografiju Vesni Teodosić.

Tim povodom Ćatibušić je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da Narodno pozorište Tuzla funkcioniše na principu saradnje starijih i mladih glumaca. Rezultati ne izostaju, pa je tako mlada glumica Sadika Kahrimanović osvojila nagradu za najbolju glumicu.

“Meni je posebno drago i ponosna sam. Nisam očekivala to jer mi je ovo prvo igranje na festivalu. Baš sam ponosna što sam na neki način doprinijela ovom pozorištu”, rekla je Kahrimanovićeva i naglasila da je bilo poučno sarađivati sa Gradimirom Gojerom, koji je imao razumijevanja za glumce, posebno mlade.

Tom saradnjom zadovoljan je i pomoćnik reditelja Kemal Bašić, koji je rekao da je bila čast raditi sa rediteljem poput Gojera. Ta saradnja dala je vrsne rezultate i nagrade.

“Mi smo izgleda bili dobra ekipa koja je uspjela prihvatiti metod Gradimira Gojera i očigledno nam se to potvrdilo i na festivalima. U Brčkom smo uzeli nagrade, a sad i u Jajcu, gdje smo apsolutni pobjednik. To se ne događa često i malo pozorišta u BiH se može pohvaliti time da su u dvije pozorišne sezone, sa dvije predstave, uzeli sve što se može uzeti u BiH od ozbiljnih nagrada”, zaključio je Bašić, pišu Nezavisne.

Oznake: Pobjednik