“Zalogaj i zadatak za sve nas”: Banjalučka studentska predstava “Pelikan” osvojila publiku u Beogradu

20.06.2021. | 16:52

Predstava “Pelikan” rediteljke Sonje Jovandić, rađena po istoimenoj knjizi Augusta Strindberga, privukla je veliku pažnju ljubitelja pozorišnih komada, a doživjela je izvođenje i u Narodnom pozorištu u Beogradu, te na svečanom otvaranju banjalučke manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

Jedina studentska predstava banjalučke Akademije umjetnosti koja je izvedena na daskama beogradskog Narodnog pozorišta u stvari je ispitna predstava Jovandićeve, studentkinje pozorišne režije u klasi profesora Vladana Đurkovića i asistenta Gorana Damjanca.

Dramatizaciju potpisuje Aleksandar Vasiljević, a glumačku postavu čine studenti prvog i drugog ciklusa studija Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, među kojima su Ognjen Todorović, Jelena Jandrić, Božana Kukilo, Pavle Pavić te Milica Vokić.

“Na ideju da uradim predstavu ‘Pelikan’ došla sam prvenstveno zato jer su Ibsen i Strindberg moji najdraži pisci. Oni su začetnici te idejne drame koja se bavi društvenim problemima, problemima porodice. U samoj predstavi je tema roditeljstvo. Pelikan je inače simbol požrtvovane majke koja u nedostatku hrane uzima krv iz svog srca i tako hrani djecu. Ovdje imamo obrnut slučaj gdje majka Eliza uzima sve od svoje porodice da bi zadovoljila svoje potrebe”, objasnila je Jovandićeva za Nezavisne.

Dodala je da je tema roditeljstva jako bitna danas, a da se o njoj malo priča.

“Nisam očekivala da će predstava imati ovakav odjek, to mi predstavlja čast i zadovoljstvo. Ovim nastupima smo zadobili povjerenje i podršku profesora i publike”, pojasnila je Jovandićeva. Izvođenjem “Pelikana” zvanično je 14. juna otvorena i ljetna scena iza Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a prema riječima Jovandićeve, ova predstava biće njihova karta za mnoge pozorišne festivale.

“Predstava ‘Pelikan’ velikog Strindberga bio je veliki zalogaj i zadatak za sve nas. S obzirom na to da se radi o studentskoj vježbi, mlade snage su se udružile i stvorile projekat na koji smo izuzetno ponosni. ‘Pelikan’ daje priliku da se pokaže šareni kolaž i lepeza glumačke igre, različitosti i talenta”, naglasio je Ognjen Todorović, jedan od glavnih glumaca u predstavi.

Jelena Jandrić, glumica i junakinja ove drame, kaže da joj ova uloga mnogo znači, a od prvog trenutka je znala da će prihvatiti rad na ovom projektu.

“Željeli smo da prikažemo kako izgleda jedan ženski stub porodice, kada sve ostane na jednoj ženi koja je potpuno van sebe i koja ne vidi realnost života te koja sve zanemaruje. Prikazali smo kako njena djeca pate te njeno uživanje u prolaznim materijalnim stvarima. To je jedna žena žrtva koja je postala mučitelj”, kazala je Jandrićeva.

Oznake: Beograd, Publika